Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
Tematy

Zamiast tabletek cebula i czosnek

17.12.2010

Komentarzy: 26

Zamiast tabletek cebula i czosnek
Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.

Informacje o leczniczych właściwościach czosnku i cebuli znane były już w czasach starożytnych. Ślady tej wiedzy odnaleziono w piramidach egipskich, zabytkach piśmienniczych starożytnych Chin, Grecji oraz Imperium Rzymskiego.

Najnowsze badania nie tylko potwierdzają zdrowotny wpływ tych roślin, ale też dowodzą, iż związki siarkowe w czosnku oraz antyutleniające flawonoidy w cebuli mają działanie antyrakowe. Substancje te hamują wzrost komórek nowotworowych, a obecny w składzie selen pobudza tworzenie krwinek białych i przyczynia się do eliminacji obcych komórek.

Przeprowadzone w ostatnich latach doświadczenia dowiodły, że kobiety i mężczyźni jedzący przynajmniej siedem porcji cebuli na tydzień o połowę rzadziej zapadali na raka okrężnicy niż osoby, które w kuchni unikają tego warzywa. To samo tyczy się amatorów czosnku, którzy chorowali o jedną czwartą rzadziej od jego przeciwników.

A. Złotkowska

Przeczytaj też:
  • Annagata avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Pamiętam z dzieciństwa,że gdy tylko się przeziębiałam,babcia od razu robiła syrop z cebuli.Nie znam nic lepszego.I teraz po latach robię to samo-cebula,cukier i do przodu!!!
  • Zielarka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Bez wątpienia powinniśmy się zajadać czosnkiem i cebulą, ale ja chciałam wspomnieć o roślince, która nazywa się czosnek niedźwiedzi. O jej skuteczności miałam okazję się dowiedzieć, kiedy moja córka miała 7 lat - dostała lamblii. Tych bardzo groźnych pasożytów nie mogliśmy zwalczyć, nie pomagały nawet bardzo silne leki, trwało to kilka lat, wtedy dowiedziałam się właśnie o soku z niedźwiedziego czosnku. Lamblie już na zawsze zniknęły, pamiętam poleciłam to lekarstwo jeszcze kilkorgu chorym dzieciom, wszystkie wyzdrowiały.
  • Emilly27k avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Według mnie to dobre lekarstwo i skuteczne.Ja wolę czosnek i cebulę.Zdecydowanie wolę taka kuracje niż nieskuteczne metody leczenia.Nie ma jak kanapki z czosnkiem.

    Możliwe,że zapach czosnku nie jest przyjemny, ale za to bardzo skuteczny w swoim działaniu.
    Cebula jest bardzo zdrowa nie tylko w potrawach ale jako syrop ma działanie bardzo skuteczne i lecznicze.
  • basikmac avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Tak lubię czosnek ale niestety wątroba już mniej go ceni Nawet zapach bym zniosła... Za to Wino cebulowe na miażdżycę zaraz sobie przygotuję. sposób łatwy, smaczny i niech cholesterol spada na .... drzew
  • henradz avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku. Po prostu jest nie zastąpiony. Polecam masełko czosnkowe
    własnej roboty-zmiażdżony czosnek z odrobiną soli utrzeć z masłem. Pyszne!
  • Zielarka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ja też chciałam podać przepis na coś pysznego z dodatkiem czosnku : masło miękkie rozrobić z tartym żółtym serem do tego 3 - 4 ząbki rozgniecionego czosnku, 2 - 3łyżki majonezu, oraz szczypta soli, odrobina curry, pieprz - pychotka !
  • justi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    taki syrop cebulowy to kojarzy mi się z dzieciństwem ... trzeba pamiętać, że własciwości czosnku i cebuli zanikają podczas obróbki cieplnej - czyli jemy, owszem ale TYLKO na surowo!

    basikmac zgadza się - sa to skuteczne leki, ale... tylko dla mocnej watroby! niestety i czosnek i cebula są bardzo ciężkostrawne!
  • kasiakasia avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Znam szczególnie ten przepis na syrop z cebuli.Nawet wczoraj robiłam go swojej córce która jest przeziębiona.Niestety syropy z apteki nie zawsze są skuteczne ten zawsze działa.
  • klaryska avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Syrop z cebuli robę i ja, za czosnkiem nie przepadam ale jak przeziębienia i grypa szaleją dodaje go do masła i na kanapki
  • topik4433 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Dla zneutralizowania zapachu zjedzonego czosnku wystarczy pogryźć świeżą natkę pietruszki lub zjeść plasterek cytryny.
  • justi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Cebulę powinny jeść osoby z podwyższonym cholesterolem - cebula likwiduje zatory w naczyniach krwionośnych i obniża poziom "złego" cholesterolu.
  • Narcyza avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Warto dodać że flawonoidy zawarte w fioletowej cebuli jako jedyne mają zdolność rozpuszczania płytek miażdżycowych, poza tym uelastyczniają żyły i zapobiegają ich wapnieniu. Wapnienie żył z kolei bierze się ze spożywania produktów mlecznych zawierających białko kazeinę, która jeśli nie zwapnia żył to odkłada się w organizmie najczęściej w postaci kamieni nerkowych. Dodatkowo organizm chcący strawić ciężkostrawną dla nas kazeinę pobiera z kości rezerwy wapnia oraz innych minerałów, dlatego w efekcie mleko i produkty mleczne wpływają na szerzeznie się osteoporozy.
  • joasiaaa avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ja uwielbiam zarówno czosnek jak i cebulę. Często używam ich w kuchni. Pamiętam jak mama dawała mi pić parzone mleko z dodatkiem czosnku jak byłam przeziębiona.
  • 7-zyczen avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Oto nasi kochani przyjaciele i obroncy na ten zimowy czas i nie tylko.Czosnek w moim wydaniu odpada,cisnienie mam za niskie i napady dusznosci,chociaz uwielbiam jego smak i zapach...Syropek z cebulki znam i jest czestym gosciem w miom domu o tej porze,ale wino cebulowe?Ze ja o tym nie wiedzialam!Rewelacyjny przepis,jutro produkcja!Serdeczne dzieki autorce tekstu za swietny artykul i przepis
  • hallina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    U mnie też w kuchni czosnek,cebula,imbir na porządku dziennym i to przez cały rok-po prostu wszyscy lubimy te "smakołyki"Zapach neutralizujemy drobno posiekana natka pietruszki
  • amchojnacka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    skakali przez mostek....
    Czy wiesz, że...
    Słowianie wierzyli, że chroni przed ukąszeniami żmii.
    W mitologii chińskiej czosnek uważano za roślinę mogącą odwrócić "złe oko" - symbol nieszczęścia i niedoli.
    W Afryce rybacy smarując swe ciało czosnkiem zabezpieczali się przed krokodylami.
    Według jednej z arabskich legend czosnek wyrósł na odcisku jednej łapy
    szatana, gdy przyszło mu opuszczać raj.
    Na długo przed wynalezieniem antybiotyków czosnek był stosowany na różnego rodzaju infekcje, od gruźlicy do duru brzusznego.
    A w czasie I wojny światowej czosnek znalazł zastosowanie w opatrywaniu ran.
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Teraz nadszedł czas przeziębień wwięc temat akurat na tę porę.Doskonałe przepisy.Syrop z cebuli zawsze robi sobie mój tata.Jak ktoś nie lubi surowego czosnku to są tabletki czosnkowe
  • pauzka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Bardzo wierzę w moc leczniczą czosnku, jem go cały rok, a takie
    pięknie zwinięte wianuszki czy warkocze czosnkowe też mam w swojej kuchni.
    Tylko trzeba wiedzieć i to , że czosnki bardzo się różnią w odmianach,różnią
    się smakiem i mocą.)))))
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Jeszcze nigdy syrop cebulowy mi nie pomógł, ciekawe dlaczego, przecież wszyscy tak go chwalą.
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    W okresie jesienno-zimowym siekam ząbek czosnku zawsze do obiadu.Razem z ziemniakami jem
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
FacebookTab