musli-na-dobry-poczatek-dnia

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który napędza nasz organizm do działania i dodaje energii na cały dzień. Powinien być zdrowy, odpowiednio zbilansowany i …pyszny. Co powiesz na miseczkę pożywnego musli?

Alpejskie śniadanie
Pierwotne musli było pospolitym posiłkiem pasterzy alpejskich. Wartość smakową i odżywczą tego niezwykłego pokarmu odkrył szwajcarski lekarz i dietetyk dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner . Walory odżywcze pasterskiego przysmaku poznał w czasie wędrówek po Alpach i wkrótce zaczął przepisywać musli swoim pacjentom.
W latach 40-tych i 50-tych musli bardzo szybko rozprzestrzeniło się w całej Szwajcarii jako lekkostrawny posiłek spożywany na kolację. Wkrótce potem jako zdrowy zwyczaj kulinarny pojawiło się na stołach Europy i Świata. Obok czekolady, stało się dzisiaj najbardziej znanym w świecie szwajcarskim wynalazkiem kulinarnym, bez którego miliony ludzi nie wyobraża sobie śniadania.

Śniadanie jedz jak król(owa)
Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich, kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi bądź świeżymi owocami (jabłka, winogrona, banany, morele, maliny, truskawki), nasionami (len, słonecznik, sezam, pestki dyn) czy orzechami (orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, nerkowce). Podawane z mlekiem lub jogurtem to prawdziwa uczta dla najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Musli to prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, A, C, D, E, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, flawonoidy. Dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych.

Naturalne produkty, które wchodzą w skład musli, mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm:

  • wzmacniają pracę serca, regulują ciśnienie, przywracają sprężystość ścianek naczyń krwionośnych, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby wieńcowe,
  • jako dieta bogata w owoce znacznie redukuje ryzyko zachorowalności na nowotwory złośliwe i choroby związane ze starzeniem organizmu,
  • regulują działanie układu trawiennego, regulują poziom cukru, harmonizują przemianę materii i pracę wątroby,
  • poprawiają dotlenienie komórek mózgowych i koncentrację umysłu, poprawiają samopoczucie,
  • zwiększają odporność na obciążenia i choroby,
  • zawierają całą gamę antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, zwiększając odporność na nowotwory i opóźniają procesy starzenia.

Zasmakuj w musli
We wszystkich sklepach spożywczych znajdziesz szeroką gamę musli: z owocami tropikalnymi, leśnymi, orzechami, tradycyjne itd, z których możesz wybrać te, które najbardziej Ci smakują. Pamiętaj, żeby wybierać te bez dodatku cukru; są zdecydowanie zdrowsze. Jeżeli potrzebujesz więcej słodyczy to użyj miodu, dżemu lub rodzynek. Możesz także przygotować je sama, kupując osobno każdy składnik, dzięki temu stworzysz oryginalny wariant smakowy.

Zuzanna Górka