rozgrzewająca moc grzańca

Przemarzłaś na przystanku? Stawy skostniały ci na spacerze? Nie masz czasu na długą gorącą kąpiel? Poczuj rozgrzewającą moc grzańca!

Sposoby przygotowania grzanego wina ze względu na czas przyrządzania, ilość składników i koszt możemy podzielić na 3 kategorie:

1. Dla cierpliwych

Do domowej produkcji grzańca należy się odpowiednio przygotować. Kupujemy więc słodkie lub półsłodkie wino czerwone oraz rum lub brandy. Zaopatrujemy się w świeży imbir w kłączu, kardamon, pałeczki cynamonu, gałkę muszkatołową, laski wanilii i goździki – najlepiej pochodzące z upraw biologicznych. Pamiętamy też o miodzie i cytrusach w postaci cytryny i pomarańczy.

Wino podgrzewamy w garnku, ale nie gotujemy. Do wina dodajemy skruszony cynamon, pociętą wanilię i goździki. Następnie dodajemy 2-3 plastry imbiru, skruszona lub mieloną gałkę muszkatołową. Połówki owoców po umyciu kroimy na cząstki lub plastry ze skórką. Dodajemy miodu dosładzając grzańca wedle uznania, regularnie mieszając. W ostatniej fazie dolewamy ok. kieliszek rumu. Po kilku minutach grzaniec jest gotowy!
Czas przygotowania – do 20 minut.

Mira Starobrzańska