Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
Tematy

Popularne ostre przyprawy

23.01.2013

Komentarzy: 10

Popularne ostre przyprawy
Ostre przyprawy są nie tylko smaczne, ale także pobudzają krążenie i pracę jelit. Po jakie sięgamy najczęściej?

Dania z pieprzem

Pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Pisaliśmy o nim dokładniej w artykule Temat z pieprzem. Najbardziej popularny jest pieprz czarny, choć i inne (np. pieprz biały, pieprz zielony) są coraz częściej stosowane. Pieprz nadaje potrawom wyrazisty smak. Co ciekawe, pieprz cayenne jest jedyną przyprawą mającą w swojej nazwie „pieprz”, a w ogóle nie zawierającą pieprzu. Jest on bowiem ususzoną, a potem zmieloną ostrą papryką.

Piekło w gębie

… ale dla wielu raj dla podniebienia.
Chili jest jedną z najbardziej znanych pikantnych przypraw. Jest uzyskiwana z bardzo ostrych owoców. Stosowana jest to zup, sosów, marynat czy sałatek.

Kuchenne złoto

Curry wywodzi się z kuchni orientalnej, z uwagi na intensywną żółta barwę, przyprawa ta jest nazywana kuchennym złotem. Curry wytwarzane w regionach Azji Południowej jest bardzo pikantną przyprawą – jej odpowiednio dobrane składniki są palone i prażone, dzięki czemu zyskują barwę ciemnobrązową (a nie jasną jak standardowe curry) oraz odpowiednią pikanterię. Przyprawa świetnie nadaje się do ryżu i kurczaka.

Redakcja

Przeczytaj też:
  • Mindi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Wydawało mi się, że nie używam ostrych przypraw, ale przeczytałam i te wymienione stosuję, ale tylko te i w małych ilościach. Smaku potrawom dodaję poprzez warzywa i zioła.
  • Danusiate avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Nie przepadam za bardzo ostrymi przyprawami - wydaje mi się, że nie pozwalają odczuć prawdzowego smaku potrawy. Ale te wymienione w artykule stosuję - na przykład nie wyobrażam sobie pieczonego kurczaka bez dodatku curry...
  • sara avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    preferuję bardziej łagodne potrawy,jakoś do ostrej kuchni nie mogę się przemóc,chociaż przyznam się że pieprzu używam nawet sporo
  • dulcynea avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Stosuję wiele przypraw ,te bardzo ostre używam rozsądnie i niewiele. Mąż z synem natomiast bardzo lubią ,te ostre , więc znalazłam złoty środek.Oni sobie przyprawiaja już na talerzu . A jak sie nie da tak ,to ja odlewam sobie swoja porcję a oni doprawiają sobie w trakcie gotowania.
  • stazyz avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    A ja uwielbiam ostre przyprawy Pieprz pod każdą postacią, curry, papryczki, chrzan, dużo by wymieniać Dlaczego? Bo nic tak nie nadaje wyjątkowego smaku, jak właśnie takie przyprawy. Inaczej smakuje potrawa do której dodamy mielonego pieprzu, a inaczej kiedy wrzucimy jego całe ziarna.Inaczej smakuje pieprz czarny, a inaczej zielony. Ja ciągle eksperymentuję, zmieniam zwykłe, obyte potrawy w egzotyczne i wyjątkowo smakowite...a do tego szybciej się spalają w naszym organizmieMniam, mniam:
    Ten komentarz był edytowany 1 raz(y)
  • mejgosia avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ja niestety nie cierpię ostrych przypraw! (pewnie dlatego mam problemy z krążeniem! )Jedzenie to przyjemność, więc nie wyobrażam sobie tej przyjemności z pieczenia w gębie! Kiedyś moja koleżanka stwierdziła że dania bez ostrych przypraw są nudne i monotonne, no i może ma rację, więc ja lubię nudę i monotonię! Dopuszczam do swojego menu chrzan i pieprz, ale w rozsądnych proporcjach! Mysle że predyspozycje smakowe zależą od naszych kubków smakowych , są tacy co nie czują aż tak mocno !
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Lubię ostre przyprawy, łącznie z papryczką chili, którą co roku mam na swojej działce. Ostatnio jednak trochę "zelżyłam" ze stosowaniem tych przypraw
  • Inga avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Z ostrych przypraw lubię i używam tylko pieprzu i chrzanu.generalne gotuję bardzo łagodnie i nie smakują mi doprawione na ostro potrawy.A o papryczce chili nawet mowy nie ma.Zgaga chyba by mnie spaliła!
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Używam przypraw tych ostrych jak pieprz,chrzan.Ale z umiarem.Nie wyobrażam sobie niektórych potraw bez ostrych przypraw.Duża ilość ostrej przyprawy nie jest wskazana jeżeli ktoś ma problemy z układem pokarmowym,hemoroidy,kamicę żółciową
  • Emilly27k avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ja stosuję paprykę. pieprz. Rzadko stosuję przyprawy ostre, ale za to wzmacniają smak niektórym potrawom
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację