ogrodek-na-talerzu

Owoce i warzywa powinny królować latem na naszych stołach. Najwięcej witamin, minerałów i pysznego smaku mają te zerwane we własnym ogródku czy sadzie. Masz również pewność, że ich smak jest całkowicie naturalny i przede wszystkim bez konserwantów.

Na straganie w dzień targowy

Oczywiście nie każda z nas może cieszyć się własnym ogrodem czy działką. Jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką „własnego kawałka ziemi”, na którym uprawiasz owoce i warzywa to ciesz ich smakiem i kupuj tylko to, czego sama nie wyhodujesz. Jeśli nie masz ogródka, to kupuj sezonowe warzywa i owoce na bazarku czy targu a nie w supermarkecie! Te sprzedawane na ulicy zazwyczaj pochodzą z naturalnych upraw.

5 razy dziennie

Hasło „Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie” wciąż słyszymy aż do znudzenia. Jednak jak pokazują statystyki Polacy wciąż jedzą ich za mało i nie stosują się do zaleceń lekarzy i dietetyków. Lato to czas kiedy można to zmienić! Do wyboru mamy wiele pysznych owoców i warzyw, które właśnie teraz smakują najlepiej.

Owocowo-warzywny zawrót głowy

Wybieraj i komponuj swoje ulubione letnie smaki. W sezonowych owoców i warzyw możesz przygotować smakowite dania, sałatki czy świeżo wyciskane soki. Jedz je w każdej postaci i tak często jak tylko masz ochotę. Większość z nich jest naprawdę mało kaloryczna, więc nie musisz martwic się o swoją linię. Zasmakuj się w darach natury!

  • Brzoskwinia – zawiera witaminy z grupy B, beta karoten, który dobrze wpływa na cerę oraz sporo potasu. Warto dodać, że takie same właściwości jak brzoskwinie mają nektarynki, które pozbawiono „włochatej” skórki na rzecz gładkiej.
  • Bób – Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.
  • Brokuły – niskokaloryczne, bogate w wapń, fosfor oraz witaminę C.
  • Czereśnie – dobre dla reumatyków oraz osób chorych na serce. Uważaj, jeśli masz problemy z żołądkiem, ponieważ nie są zbyt lekkostrawne!
  • Kalafior – lekkostrawny, bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Idealnie nadaje się na letnią, pożywną zupę.
  • Kukurydza – jak na warzywo, jest dość kaloryczna, ale zawiera bardzo dużą ilość fosforu oraz witaminy A, która jest doskonała dla naszych oczu.

  • Maliny – możesz je jeść garściami, ponieważ mają dobrą proporcje zawartości kwasów i cukrów. Zawierają sporą ilość magnezu, wapnia i fosforu. Maja pozytywny wpływ na gospodarkę wodną organizmu.
  • Papryka – warzywo bardzo bogate w witaminy (zwłaszcza A i C). Warto dodać ją do sałatek bądź położyć plasterek na kanapce.
  • Pomidor – zawiera bardzo duże ilości likopenu, który chroni przed różnymi chorobami, w tym działa antynowotworowo.
  • Rzodkiewka – jest dobrym źródłem witaminy C. Oprócz tego dostarcza również niewielkich ilości witaminy B1, B2 i PP oraz takich składników mineralnych jak żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź i mangan.
  • Truskawki – niezwykle popularne, uwielbiane przez wielu z nas sezonowe owoce. Zawierają bardzo dużo witaminy C.

Drogie Panie, jakie jest Wasze ulubione sezonowe warzywo lub owoc? Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy kulinarne na letnie potrawy to oczywiście zapraszamy do dodawania ich w „Przepisach kulinarnych”.

Zuzanna Górka