niezwykle-zdrowa-papryka

Zastanów się kiedy ostatnio jadłaś paprykę? Jeżeli nie jest ona częstym gościem na Twoim talerzu, czas to zmienić. Papryka ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Skarbnica zdrowia

Popularna i lubiana na całym świecie papryka to źródło witamin i składników mineralnych.

Regularnie spożywana:

  • wzmacnia odporność
  • poprawia koloryt skóry
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • korzystnie wpływa na wzrok
  • działa również przeciwzapalnie
  • posiada właściwości antynowotworowe

Wszystko dzięki związkom zawartym w papryce takim jak: beta karoten, rutyna, kwas foliowy, likopen, luteina, zeaksantyna czy kapsaicyna. Związki te zawarte są w różnych proporcja w zależności od koloru, a zatem i dojrzałości papryki.
Papryka stanowi również źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Stanowi także źródło witamin z grupy oraz składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, mangan, jod czy miedź, dlatego warto by stała się częścią diety każdego z Nas.

Który kolor wybrać?

  • Czerwona papryka
    Jest szczególnie bogata w beta–karoten czyli prowitamina A wpływa na koloryt skóry, i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki. Szczególnie bogata w beta karoten jest czerwona papryka.
  • Zielona papryka
    to źródło kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży, ze względu na zapobieganie wrodzonym wadom cewy nerwowej.
  • Papryka żółta
    dostarcza luteiny i zeaksantyny czyli związków ochraniających narząd wzroku przed zmianami degeneracyjnymi, związanymi z procesami starzenia.
  • Papryczki o charakterystycznym ostrym smaku
    zawierają kapsaicynę, związek przeciwdziałający rozwojowi nowotworów.

Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystać jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, zdrową przegryzkę czy danie obiadowe. W zależności od upodobań można delektować się jej łagodnym lub niezwykle ostrym smakiem – jedno jest pewne powinna być obecna w Naszej diecie.

inż. Marzena Grobelna