dla-ochlody-lody

Lody to pyszny deser, który najlepiej smakuje w upalne, letnie dni. Niezależnie od tego czy wolisz te owocowe czy przeróżne czekoladowe wariacje w wakacje pozwól sobie na chwilę zapomnienia i delektuj się ich smakiem.

Historia lodów

  • Lody liczą sobie już 4000 lat. Najprawdopodobniej już 4000 lat temu chińscy władcy raczyli się przysmakami sporządzonymi ze śniegu bądź rozkruszonego lodu. Do tego dodawano owoce i miód.
  • Lody znane były również w antycznej Europie. W Grecji raczono się “śniegiem z Olimpu”, czyli
    mieszanką lodu, soków owocowych, miodu i wina.
  • Natomiast Rzymianie dodawali do nich miód, cynamon, wodę różaną i fiołki, a ponadto miód, migdały, daktyle i figi.

  • Lodowe przysmaki cenili dawni Persowie i Arabowie.
  • W XIV wieku z wyrobu doskonałych deserów lodowych i miodu zasłynęła Wenecja. Przyrządzanie lodów z miodem było prawdziwą sztuką kulinarną, bowiem z wielkim kunsztem starano się tak dobierać składniki, by osiągnąć idealny smak, zapach, barwę i konsystencję. Przyrządzano je oczywiście bezpośrednio przed spożyciem w domach elit, bo przecież dopiero w czasach nowożytnych, po wynalezieniu chłodni mogły stać się jednym z najpopularniejszych deserów świata osiągalnym dla „zwykłego śmiertelnika”.

Zuzanna Górka