rodzaje-salaty-cz-2

Warto jeść sałatę! Ale czy wiesz, że nie wszystkie rodzaje sałaty mają zielony kolor i zwarte liście? Jakie jeszcze występują odmiany sałaty i które warto posadzić w przydomowym ogródku?

Jemy sałaty – żyjemy dłużej!

Dzięki bogatemu wyborowi możemy dobrać sałatę według swoich upodobań smakowych lub potrzeb. Wśród sałat znajdziemy zarówno te typowo zielone, jak i białe czy nawet czerwone odmiany. W smaku sałata może być gorzka, słodka, łagodna, pieprzna a nawet o lekkiej, orzechowej nucie. Sałatę można jeść bez ograniczeń i nie warto sobie jej odmawiać ze względu na liczne zalety, witaminy i składniki odżywcze.

Roszponka

Ma najmniejsze listki wśród wszystkich sałat. Jest jasno lub ciemnozielona, przyjemnie pachnie, ma posmak orzechów. Nadaje się do mieszania z innymi sałatami i gotowania (można z roszponki zrobić zupę). W sprzedaży pojawia się zimą i wiosną. Przechowuje się ją w plastikowej torebce około 2-3 dni.

Rukola

Z wyglądu przypomina nieco liście mlecza, ale to tylko pozory. Rukola ma zdecydowany, ostry smak, o nucie pieprzowej lub chrzanowej. Dla jego przełamania podaje się ją z dodatkiem owoców, serów (parmezanu, fety, koziego sera, twarogiem), miodu oraz z innymi rodzajami sałat i kiełkami.

M. Witczak