Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
Tematy

Na co szkodzą żółtka jajek?

21.01.2012

Komentarzy: 11

Na co szkodzą żółtka jajek?
Bez względu na wiek można mieć reakcje alergiczne na żółtko jaja kurzego. Wiele z nich ujawnia się w zaskakujących momentach np. gdy nabywamy zwierzę albo przy wypiekach.

Osoby z problemami alergicznego nieżytu nosa czy astmy (np. przez sierść, ptasie pióra) mogą odczuwać duszności, ciast czy lodów po spożyciu jaja, przy czym alergia nie jest alergią na jaja, a jedynie na żółtka. Bywa też tak, że osoby uczulone na białko jaj mają reakcje alergiczne na żółtka, albo alergia występuje jako objaw reakcji krzyżowej podczas alergii na pylące trawy.

Co powodują antygeny żółtka?

Niepożądane objawy alergiczne w tym przypadku to głównie pokrzywka kontaktowa, ale też reakcje na proszek jajeczny, który bywa dodatkiem do szamponów czy lukru cukierniczego, wywołujących reakcje podobne do astmy.

W tym przypadku żółtko można zastąpić (w produkcji przemysłowej) barwnikiem azowym – tartrazyną czyli E-102 zwaną żółcienią spożywczą. Warto wiedzieć jednak, że tartrazyna uwalnia histaminę, dlatego po jej spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby (jest ona także odpowiedzialna za skurcze macicy, grożące poronieniem u ciężarnych).

MC

Przeczytaj też:
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    A ja żółtka uwielbiam i bardzo mi służą,Nienawidzę białka , jem tylko żółtko a białka zawsze wyrzucam.Próbowałam je dawać mojemu psu, ale też białka nie lubi.Za to uwielbia żółtko.Ja mojemu psu wierzę, bo on wie co jest naprawdę dobre.
  • Emilly27k avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ja nie mam żadnych problemów po zjedzeniu żółtka bądź białka.
    Pomagają mi w codziennej konsumpcji dobrego jedzenia, ale nie jadam ich też tak codziennie.
  • linet avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Też bym chętnie wykorzystała żółtka do pomocy w konsumpcji dobrego jedzenia, bo to może być przydatne przy odchudzaniu, tylko nie wiem ,jak to się robi.
    Ten komentarz był edytowany 1 raz(y)
  • mejgosia avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Bardzo lubie jajka, a żółtko najbardziej, niestety muszę ograniczyć ich spożywanie ze względu na cholesterol!
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Przykre są te wszystkie dolegliwości po zjedzeniu żółtka przez osoby na nie uczulone.Ja nie jestem na szczęście uczulona więc mogę jeść..Bardzo lubię jajka lecz nie jem zbyt często.
  • możefajna avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Kiedyś oglądałam program o jajach. I - jeśli w to wierzyć , to żółtka są
    bardzo zdrowe. I wcale - nie powiększają cholesterolu... to do Mejgosi
    Mało tego - zjedzenie dwóch jajek dziennie, powinno poprawić nastrój.
    Ponoć , działają antydepresyjnie.... Ile w tym prawdy ??? Nie wiem.
    A, ponieważ - uwielbiam jaja, najbardziej - sadzone - to jem. A co tam...
    Co jakiś czas - naukowcy - zmieniają zdanie na temat różnych produktów.
    Jakby tak wszystkim wierzyć, to najlepiej - nic nie jeść.... bo to nie zdrowe,
    tamto - z chemią, inne - z ulepszaczami, glutaminianem .... dajcie spokój.
    Powietrze - też - podtrute. Mam przestać oddychać ????
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Masz rację Fajna, kiedyś mówili, że masło jest niezdrowe i ludzie jedli margarynę, a potem stwierdzili,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, że margaryna jest niezdrowa.Najlepiej trzymać się zdrowego rozsądku i doświadczenia życiowego.
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Po przeczytaniu tego artykułu, wygląda na to, że powinnam dać sobie spokój z jajkami (astma). Lubię jednak jajka i nie za bardzo mam ochotę z nich zrezygnować, więc będę się trzymała tego co proponuje Filo:
    "...zdrowego rozsądku i doświadczenia życiowego".
    Ten komentarz był edytowany 1 raz(y)
  • Komentarz został usunięty
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Podaję pozytywnne strony jedzenia żółtek jaj.
    "Tym czasem żółtko to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, której w żadnym wypadku nie należy się pozbywać. A oto lista dobrodziejstw którą tracimy wyrzucając żółtka:
    Lecytyna
    Lecytyna bierze udział w procesach metabolicznych, jest częścią składową tkanki nerwowej, zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych, obniża poziom cholesterolu LDL, zapobiega nadmiernej kumulacji tłuszczu w wątrobie. Więc zupełnie niepotrzebnie martwimy się o wysoki poziom cholesterolu.
    Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawartość w jednym żółtku:
    A 177ug
    D 0,9ug
    E 0,4ug
    B2 0,2mg
    B12 1ug
    Folacyna 30ug
    Beta-karoten 5,8ug
    Dostarczamy te witaminy razem z tłuszczem, więc nie trzeba się martwić o przyswajalność.
    Minerały zawartość w jednym żółtku:
    Sód 10mg
    Potas 25mg
    Wapń 29mg
    Fosfor 117mg
    Magnez ; 3mg
    Żelazo 1,4mg
    Cynk ; 0,7mg
    Tłuszcze:
    Nasycone 37%
    Jedno-nienasycone n-6 54%
    Wielo-nienasycone n-3 9%
    Rozkład makro dla jednego żółtka:
    Białko ; 3g
    Tłuszcz 6g ;
    Wartość energetyczna 63kcal.

    Witamina E, prekursory witaminy A, betaina, selen, chrom i kwasy tłuszczowe obecne w jaju obniżają nadciśnienie, poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, zapobiegając w ten sposób zawałowi, dusznicy bolesnej oraz zakrzepicy. Znajdujący się w jaju chrom obniża we krwi poziom złego cholesterolu i cukru, poprawiając produkcję insuliny. Równocześnie obecne w żółtku naturalne sterole podnoszące we krwi poziom dobrego cholesterolu, w efekcie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału. Obecna w jaju cholina i witaminy z grupy B wzmacniają pamięć
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    A ja uwielbiam żółtka i żadni naukowcy nie powstrzymają mnie przed ich jedzeniem.Wierzę ,że są zdrowe.
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
FacebookTab