dieta-pieciu-przemian

Dieta pięciu przemian jest odpowiednia dla osób, które pragną zmienić swój sposób spożywania posiłków na zdrowszy i bardziej harmonijny.Ten starożytny, pochodzący z Chin sposób odżywiania bije rekordy popularności. W naszym artykule możesz przeczytać jak jadać, aby zachować równowagę między duszą a ciałem.

Dieta pięciu przemian pochodzi z tradycji chińskie, natomiast u jej podstaw leży filozofia taoistyczna. Zasady tej filozofii mówią o przynależności człowieka do natury, wedle której zasad każdy z nas powinien postępować. Dieta pięciu przemian charakteryzuje się czerpaniem energii z własnego sposobu odżywiania, które powinno być harmonijne, aby spożywane posiłki dawały nam odpowiednio dużą moc i pokłady siły do działania.

Wedle zasad tradycyjnej filozofii pięć żywiołów (drewno, ogień, ziemia, metal, woda) to Wu Xing, czyli pięć elementów budujących wszechświat, w którym można wszystko przyporządkować. Pięć żywiołów działa zgodnie z zasadą Yin i Yang w dwóch przeciwstawnych kierunkach nazywanych cyklami tworzenia i niszczenia.

Cykl tworzenia:

•z wody rodzi się drewno,
•z drewna ogień,
•z ognia ziemia,
•z ziemi wydobywa się metal,
•metal zmienia się w ciecz.

Cykl niszczenia:

•woda gasi ogień,
•ogień topi metal,
•metal niszczy drewno,
•drewno wrasta w ziemię,
•ziemia zasypuje wodę.

Oba cykle regulują przyrodę. Według Teorii Pięciu Przemian wszystkie procesy, które przebiegają w organizmie powiązane są z stałym i wzajemnym oddziaływaniem na siebie poszczególnych elementów w cyklach stwarzania i niszczenia.

Zasady kuchni pięciu smaków

Osoby, które odżywiają się według diety pięciu przemian stosują się do kilku zasad opisanych poniżej:

•Jadłospis powinien składać się z co najmniej trzech ciepłych posiłków dziennie.

•Dietę komponuje się w przynajmniej 90% z produktów roślinnych.

•Konieczna jest rezygnacja z wyrobów mlecznych- spożywanie nabiału wskazane jest jedynie w okresie niemowlęctwa. Dziecko w tym czasie powinno przyjmować tylko mleko matki.

•Podczas odżywiania powinno się przywiązywać uwagę do tego, w jakim klimacie żyjemy, w której porze roku znajdujemy się obecnie oraz jaki jest nasz stan emocjonalny. Te trzy zależności determinują, to jakich produktów powinniśmy unikać, po to by nasz organizm był odpowiednio odżywiony.

•Chińska teoria przywiązuje dużą wagę do spożywania owoców i warzyw sezonowych, regularności posiłków, obecności ułatwiających trawienie ziół, a także celebracji procesu przyrządzania potraw, co pozwala spojrzeć na jedzenie w sposób bardziej mistyczny.

•Elementy podlegają ciągłej zmianie według określonej kolejności. Odnosi się to zarówno do faz życia czy pór roku, jak i smaków potraw. Gotowanie z zachowaniem reguł rządzących pięcioma przemianami polega na dodawaniu składników w ściśle określonej kolejności, mając na uwadze, że w potrawie znaleźć muszą się wszystkie elementy składowe.

•Podczas dodawania poszczególnych elementów potrawy konieczne jest przestrzeganie odpowiedniej kolejności, co ma oczywiście podłoże w chińskiej filozofii. Jako pierwszy dodajemy składnik Drzewa, który “ożywia” Ogień. Ten z kolei “budzi Ziemię do życia”, dzięki czemu “z Ziemi powstaje Metal”, który to “ożywia wodę”, by mogła “karmić i odżywiać” Drzewo.

Ewa Małecka