kuchnia-japonska-dla-alegikow

Uwielbiasz egzotyczne jedzenie i eksperymenty kulinarne? Czy z powodu alergii musisz odmawiać sobie pysznych potraw? Wypróbuj przysmaki kuchni „kraju kwitnącej wiśni” i zapomnij o alergii pokarmowej.

Alergia pokarmowa jest dzisiaj bardzo powszechna. Wiele z nas po prostu nie może jeść rzeczy, na które ma ochotę. Jeżeli musisz odmawiać sobie przysmaków rodzimej kuchni, wypróbuj egzotycznych, japońskich potraw.

Sushi i jeszcze więcej

Oferta kulinarna japońskich specjałów sprzyja osobom z alergią na mleko i produkty mleczne. Także sushi jest przekąską odpowiednią niemal przy każdym rodzaju alergii. Dodatkowo bardzo apetyczną i świetnie się prezentującą na wszelkiego rodzaju spotkaniach z przyjaciółmi. Można ją wspólnie przyrządzać, a potem z przyjemnością się zajadać, zapominając o alergii.

Sushi to cała gama warzyw, ryb i owoców, które można skomponować swobodnie, dostosowując do swojego podniebienia i ograniczeń alergią. Jest dobre również dla osób na diecie bezglutenowej.

Kuchnia bogata w produkty sojowe świetnie zastępuje potrawy z soi. Ale to nie, tylko mleczka, śmietany i budynie sojowe, a przede wszystkim zdrowe dania obiadowe – zupy na bazie miso, dashi z warzywami, tofu lub mięsem, ryż polany sosem warzywnym lub mięsnym – donburi czy wołowina teriyaki.

Bezglutenowcom powinny przypaść do gustu marynowane ryby miso (łosoś) – o ile sos sojowy nie zawiera glutenu, sałatki z glonami wakame oraz wiele dań z makaronem ryżowym czy gryczanym (ale w 100% z mąki gryczanej).

Kuchnia japońska sprzyja osobom uczulonym na orzechy oraz białko czy żółtko jaj – jaja stosowane są bardzo sporadycznie, chyba że pod postacią jajecznej polewy do sushi czy dań z kurczakiem lub ryżowych z jabłkami.

Alergikom można polecić też makaron udon i soba, a ze słodkości – lepkie i słodkie ciasteczka ryżowe mochi czy kakigori z płatków lodów czy lody z zielonej herbaty.

Jeżeli jesteś alergikiem i szukasz ciekawych przepisów kulinarnych koniecznie zajrzyj na stronę www.mojealergie.pl.

M.N