produkty niezbędne w diecie cukrzyka

Cukrzyca wymaga od człowieka przede wszystkim zmiany jeśli chodzi o nawyki żywieniowe. Żadne lekarstwo nie pomoże, jeżeli nie zadbamy o właściwą dietę i odpowiedni styl życia.

Co powinno znaleźć się jak najczęściej na stole cukrzyka?

  • zioła: mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia, curry (posiadają mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny terpenów, szczególnie silny terpen to karnozol zawarty w rozmarynie; mniszek lekarski, liście i korzenie łopianu;
  • warzywa strączkowe i te, które zawierają włókna, mające zdolność obniżania cholesterolu i normowania glukozy we krwi
  • warzywa krzyżowe: kapusta, brukselka, brokuły, kalafior (najlepiej surowe lub duszone)
  • morele, pomarańcze, mandarynki i grapefruity (należy skórki cytrusów uprzednio sparzyć w gorącej wodzie, co zabija szkodliwe pestycydy, a uwalnia i aktywizuje pożyteczny dla zdrowia likopen)
  • czosnek, cebula, por, szczypior

  • maliny, jeżyny, truskawki, jagody, owoce i liście borówki
  • papryka czerwona, żółta i zielona
  • probiotyki – najnowsze badania poddają w wątpliwość działanie jogurtów probiotycznych w przypadku osób chorych na cukrzycę, dlatego proponujemy naturalne probiotyki. Zawierają je czosnek, cebula, pomidory, szparagi, banany, owoce granatu, pszenica
  • czerwone wino – jedyny dopuszczalny w cukrzycy alkohol (w razie podejrzenia zapalenia trzustki niewskazany)

Jak widać dieta cukrzyka wcale nie musi być uboga czy monotonna. Różyczki kalafiorowe? Morele w gorzkiej czekoladzie? Nadziewane pomidory?
Wystarczy jedynie odrobina pomysłowości, by to osobom zdrowym ślinka ciekła na widok naszych posiłków.

A. Złotkowska