odpornosci-przybywaj

A zatem mamy jesień… Na razie tę polską – złotą, dogrzewającą nas jeszcze słońcem na pożegnanie lata. Już niedługo przyjdzie nam jednak powitać pierwsze chłody. Zanim nasz organizm przyzwyczai się do nowych warunków pogodowych, możemy borykać się z obniżoną odpornością. Warto już zawczasu zadbać o jej wzmocnienie.

Na pewno każde z nas zna i pamięta o domowych sposobach na podwyższenie odporności. Owoce dostarczają witaminy C, warzywa cennych mikroelementów. Czosnek, cytryna, miód – to sztandarowe składniki „domowej apteczki”. Już samą dietą możemy wiele zdziałać.

Nie zapominajmy jednak, że pogoda jesienią potrafi być zdradziecka i zaskoczyć nas przelotnym deszczem, a choć na dzień zapowiadane jest piękne słońce, do pracy jedziemy chłodnym porankiem, nierzadko wśród mgieł. Ubierajmy się zatem tak, by rano było nam ciepło, a po południu można było górną warstwę odzieży zdjąć i cieszyć się ładną pogodą. Jeśli już teraz zadbamy o swoje zdrowie, organizm łatwiej nabierze odporności i łatwiej pokona zimowe mrozy.

Jak to działa?

Ciało człowieka to precyzyjnie zaprojektowana maszyneria, mająca na celu zapewnić nam maksymalną wydajność działania fizycznego i intelektualnego. Układ odpornościowy ma za zadanie rozpoznawać ciała obce w naszym organizmie i pozbywać się ich, by nie rozwinęła się infekcja.

Anna Piosik