Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
/banner/redirect/275.html?1398266519

Spirulina - niezwykłe białko

11.10.2012

Komentarzy: 8

Spirulina - niezwykłe białko
Spirulina jest u nas produktem niemal nieznanym, choć na stołach Majów i Azteków gościła od setek lat, jest głównym źródlem białka dla mieszkańców afrykańskiego Czadu. Jej właściwości biały człowiek docenił dopiero w latach '70 ubiegłego wieku.

Spirulinę, którą hodowano w jeziorze Texoco w dzisiejszym Meksyku, opisywali już żołnierze Corteza. Długie, zielone wąsy alg suszono i pieczono w formie placków. Miejscowa ludność traktowała ją jako pożywny posiłek dla ubogich czy suchy prowiant na długie, piesze wędrówki.

Długo musiała czekać na odkrycie jej właściwości przez resztę świata. Przyczynił się do tego ruch hippisowski, a konkretnie: moda na wegetarianizm, a później – moda na zdrowy, fitnessowy tryb życia.

Czym jest spirulina

Spirulinę tworzą długie łańcuchy mikroskopijnych organizmów. Dawniej naukowcy klasyfikowali ją jako roślinę, dziś już wiadomo, że tworzą ją cyjanobakterie. Mimo dość złowieszczej nazwy są one całkowicie bezpieczne dla człowieka – ich nazwa pochodzi od greckiego kyanós, czyli niebieski. Potrafią przeprowadzać fotosyntezę, dlatego bliżej im jest do roślin, niż zwierząt.

Niewielka komórka spiruliny jest prawdziwym mikrokosmosem życia. Naukowcy podejrzewają, że to właśnie jej niezwykłe zdolności przetwarzania dwutlenku węgla przyczyniły się do wytworzenia tlenowej atmosfery, w której mogło rozwinąć się życie na naszej planecie. Mikroalga jest bardzo odporna i potrafi szybko się rozmnażać, dlatego zdjęcia satelitarne olbrzymich zbiorników wodnych często pokazują niezywkłe, zielone wiry spiruliny unoszące się na powierzchni oceanów i jezior.

Joanna Pastuszka-Roczek

Przeczytaj też:
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    W zeszłym roku koleżanka doradziła mi spirulinę na niedokrwistość,te zielone tabletki są naprawdę znakomite dla zdrowia,ale także są smaczne.
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Do mnie jakoś ta spirulina nie przemawia. Może dlatego, że te zielone wiry spiruliny unoszące się na powierzchni oceanów czy jezior nie wyglądają zbyt apetycznie
  • sirena46 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Może by warto spróbować tę spirulinę zacząć stosować, z artykułu wynika, że ma same zalety. Muszę się zorientować ile kosztuje i chociaż spróbuję, szczególnie teraz jesienią w okresie przeziębień bo działa także na odporność organizmu.
  • babka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Swego czasu spirulinę zażywałam bo zaordynował mi ją irydolog. Nie pamietam rezultatów i teraz poczytałam tutaj ponownie o niej. Jest dostępna w sklepach zielarskich w formie tabletek, nie tak jak widzi ją Drobinka na powierzchni wody ha ha
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Tak naprawdę to nie słyszałam o niej.Z artykułu dowiedziałam się o jej dobroczynnych właściwościach..Spirulina polecana jest też osobom starszym, po przebytych operacjach, cierpiącym na anemię. Zalecana w trakcie i po chemioterapii oraz radioterapii.
  • Annar avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Podobno warto zażywać obie algi: spirulinę i chlorellę, jednocześnie ponieważ mają właściwości uzupełniające się nawzajem. Ale o efektach można dyskutować po dłuższym czasie zażywania.
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Od dzis zaczęłam łykac spirulinę ,za miesiąc napiszę Wam o efektach jej stosowania ,jak zapomnę ,to niech mi ktoś przypomni.Będę Waszym królikiem doświadczalnym w dziedzinie spiruliny.
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Nie wiem,czy to za sprawa spiruliny ,ale już długo się nie przeziębiałam - może to dzięki niej.
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
Czy wiesz, że? Asertywność - Umiejętność otwartego wyrażania własnych myśli, uczuć, emocji, zdań, bez naruszania przy tym praw i postaw innych osób. Człowieka asertywny potrafi otwarcie… Czytaj dalej w słowniczku»