banany-wlasciwosci-prozdrowotne

Banany budzą ogromne kontrowersje. Jedni chętnie się nimi zajadają, rozkoszując się słodkim smakiem. Z kolei inni unikają jak ognia, ponieważ obawiają się zbędnych kilogramów. Dlaczego warto jeść banany?

Bogate źródło błonnika

Banany stanowią bogate źródło błonnika, czyli włókna pokarmowego. Wprawdzie ta substancja nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka, ale pełni niezwykle istotną funkcję. Działanie błonnika z pewnością docenią osoby, które zmagają się z zaparciami. Włókno pokarmowe pobudza perystaltykę jelit i tym samym przyśpiesza przesuwanie treści pokarmowych. W związku z tym osoby, które walczą z nadwagą, powinny jeść banany. Warto jednak zachować umiar, ponieważ węglowodany zawarte w tych owocach sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej.

Prekursor serotoniny

Tryptofan jest aminokwasem, który w organizmie człowieka ulega przekształceniu do serotoniny, zwanej też „hormonem szczęścia”. Gdy w organizmie brakuje tej substancji, pojawia się przygnębienie, które może przerodzić się w depresję. Tryptofan, czyli prekursor serotoniny, znajdziemy w bananach. W związku z tym nie warto eliminować tych owoców ze swojej diety.

Dieta sportowca

Sportowcy oraz osoby, które rekreacyjnie biegają, przed wysiłkiem fizyczny powinny zjeść dwa banany. Wspomniane owoce chronią przed hipoglikemią, czyli gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi. Warto pamiętać, iż zmienne stężenie glukozy sprzyja omdleniom.

Skurcze – profilaktyka

Osoby, które skarżą się na dotkliwe skurcze, powinny przyjrzeć się swojej diecie. Te nieprzyjemne dolegliwości sygnalizują, iż w naszym organizmie brakuje potasu i magnezu. Jeśli chcemy pozbyć się skurczy, w naszej diecie nie może zabraknąć bananów.

Irmina