Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
Tematy

Olej sezamowy na nadciśnienie

18.01.2011

Komentarzy: 10

Olej sezamowy na nadciśnienie
Olej sezamowy tłoczony jest na zimno, czemu między innymi zawdzięcza swój wyjątkowy orzechowy posmak, za który cenią go smakosze kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje go intensywny zapach oraz ciemna, gęsta konsystencja. W przeciwieństwie do innych olejów, mówi się o tym, że ma pozytywny wpływ na nasz organizm.

Olej z sezamu jest bogaty w kwasy tłuszczowe jedno i wielonasycone, które dzięki procesowi tłoczenia bez podwyższania temperatury, zostają łatwo przyswajane przez organizm. Z ostatnich badań wynika nawet, że olej ten pomaga w obniżeniu nadciśnienia tętniczego. Taki wniosek wysnuł dr Devarajan Sankar z Uniwersytetu Annamalai w Indiach, nadzorujący badanie przeprowadzone na grupie 328 pacjentów z umiarkowanym lub wysokim nadciśnieniem (195 mężczyzn i 133 kobiety) których średnia wieku wynosiła 58 lat.

Przez 60 dni uczestnicy doświadczenia konsumowali w ciągu dnia ok. 35 gramów oleju sezamowego. Ciśnienie mierzono przed badaniem, po nim oraz w trakcie co 15 dni. W ciągu tego czasu przy niezmienionej diecie uśrednione ciśnienie skurczowe obniżyło się ze 166 do 134 milimetrów słupa rtęci, a rozkurczowe ze 101 do 84,6 milimetra.

Choć wpływ oleju sezamowego na nadciśnienie jest nowym odkryciem, o pozytywnych właściwościach tego płynu wiadomo już od dawna. Olej ten ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające organizm oraz regulujące pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu ma szerokie zastosowanie w kosmetyce naturalnej. Poleca się go jako olejek do ciała, do masażu, do kąpieli lub jako naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Z uwagi jednak na właściwości rozgrzewające olej sezamowy NIE JEST zalecany osobom z rozszerzonymi naczynkami oraz przy stanach zapalnych.

A. Złotkowska

Przeczytaj też:
  • joasiaaa avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Nigdy nie stosowałam w kuchni oleju sezamowego, tym samym nie znałam jego właściwości leczniczych.
  • danatwa avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Warto wiedzieć i rozglądnąc się w sklepie za tym olejem. W mojej kuchni też nigdy nie gościł ten rodzaj oleju.
  • Annagata avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Słyszałam o tym oleju,ale nigdy go nie próbowałam.I szczerze powiedziawszy nie spotkałam go w żadnym sklepie,nawet ze zdrową żywnością.A wybór rożnych olejów jest bardzo duży.Czytając o jego właściwościach myślę,że warto byłoby się zainteresować.
  • amchojnacka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Olej sezamowy jest unikalny ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 - kwas linolowy z równoczesną wysoką zawartością naturalnie występujących konserwantów sezamolu i sezaminy. Co sprawia, że olej ten jako jeden z nielicznych z taką zawartością nienasyconych kwasów tluszczowych jest stosunkowo stabilny w temperaturze pokojowej. Sesamol w połczeniu z naturalnymi tokoferolami jest bardzo aktywnym antyutleniaczem i wymiataczem wolnych rodników. Zaliczany do środków ''anti-aging'', zwiększa barierową funkcje skóry, zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry. Tak jak i inne oleje może być stosowany jako emolient zmiękczający skórę i chroniący ja przez wpływem zewnętrznego środowiska. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, odtruwające , reguluje pracę gruczołów łojowych. Oczyszcza skórę z toksyn. Olej sezamowy poprawia krążenie. Zalecany do masażu i produktów kosmetycznych dla cery mieszanej, suchej, zanieczyszczonej, starzejącej się z oznakami złego ukrwienia. Ponieważ olej sezamowy rozgrzewa nie jest zalecany do stosowania przy rozszerzonych naczynkach i przy stanach zapalnych. Olej sezamowy stanowi naturalną ochronę przeciwsłoneczną o faktorze 3-4. Jest używany również do produktów do pielęgnacji suchych włosów i skóry głowy.
  • jkokosza avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Olej sezamowy jest świetny nie tylko w kuchni .Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego wykorzystuje się go do masażu ciała, kąpieli, jako dodatek do kremów i mleczek przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej.Ja często sobie dolewam do kąpieli i później nie muszę się już smarować żadnym balsamem, bo skóra jest gladka i dobrze nawilżona.
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Olej sezamowy stosowany jest nie tylko w kuchnii.W przemyśle kosmetycznym używany jest jako olejek do ciała, do masażu i do kąpieli. Stosowany w kremach i mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny współczynnik ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych.
  • babka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Prawdę powiedziawszy to nie znałam tego oleju. Nie wiem nawet czy łatwo go dostać w sklepach czy trzeba poszukać w specjalnych. Po tych informacjach od Was pewnie go zakupię do nawilżenia skóry, bo trochę nie mogę dać sobie rady pomimo różnych srodków, które stosuję.
  • filodendron avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Oleju sezamowego nigdy nie używałam.Trzeba kiedyś spróbować. Nie wiedziałam ,że ma takie właściwości.
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Nigdy nie przypuszczałam, że olej sezamowy tak pozytywnie wppływa na nasz organizm.
  • Mindi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Taka ciekawostka ale niestety nie dla mnie. Mam rozszerzone naczynka i problemy ze skórą. Żałuję bo ma dużo cennych właściwości, nawet teraz przydałby się bo ma właściwości ochronne przeciwko promieniom słonecznym.
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
Zobacz naszą recenzję:
Ładowanie...

Więcej recenzji

FacebookTab