ABC Odżywiania Dieta

Najlepsze źródła błonnika

najlepsze-zrodla-blonnika

Niestety dostępne na rynku produkty najczęściej są ubogie w włókna pokarmowe. Jakie są najlepsze źródła błonnika?

Od nas – żon, matek i babć zależy co znajdzie się w naszym koszyku zakupów: czy będą to łatwo przyswajalne i bezwartościowe węglowodany pochodzące z białej mąki, łuskanego ryżu i cukrów, czy produkty bogate w błonnik jak pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce.

Według badań dzienna racja pokarmowa błonnika wśród Europejczyków wynosi 17g, czyli dwukrotnie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Przygotowując posiłki pomyślmy o tym, że pokarm bogatoresztkowy ustrzeże nas i naszych domowników przed próchnicą zębów, zaparciom i chorobom jelit, a także otyłością, cukrzycą typu II i miażdżycą.

Sięgajmy więc po takie źródła błonnika jak:

Produkty zbożowe: – mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, graham) – otręby: pszenne, owsiane – grube kasze: jęczmienna, gryczana i brązowy ryż – płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, muesli)

Warzywa (najlepiej surowe, spożywane ze skórką): – nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, groszek, soczewica, soja, ciecierzyca
-korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler
-kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselka
-kalafior, rzepa, kalarepa

Owoce (surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami): – drobnopestkowe : jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest – śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, cytryny, morele, czarne jagody – suszone śliwki, figi, morele i orzechy

Anna J

Komentarze (12)

vitalis89

9 lat temu

najlepszym źródłem błonnika są naturalne produkty a sproszkowane wydaja mi sie byc już ostatecznością. Zdecydowanie dobre są platki owsiane i musli do mleka bądź jogurtu

Annagata

9 lat temu

Jem dużo ciemnego pieczywa,najbardziej lubię to,gdzie jest dużo różnego ziarna.Przepadam tez za suszonymi owocami,chociaż te mają sporo kalorii.Wiadomo,że zawsze będą nas kusić białe bułeczki,ale zdrowie jest najważniejsze.

danatwa

9 lat temu

Fajne jest to zdjęcie z tym chlebkiem . Niestety ja jakoś nie przepadam za nim choć wiem że zdrowy ale za to uwielbiam : owoce , warzywa …

hallina

9 lat temu

U mnie w domu tez zawsze jest tylko ciemne pieczywo,często jemy też suszone owoce i wszelkie ziarna i kiełki,otręby,które mam wymieszane w puszce i zawsze łyżkę dodaję do jogurtu.Myślę,że dzięki temu dostarczam organizmowi dostateczną ilośc błonnika

fryz

9 lat temu

Błonnik staram się dostarczać z produktów pełnoziarnistych – chleba, makaronu, brązowego ryżu, owsianek, siemienia lnianego itp.

danatwa

9 lat temu

Uwielbiam jeść i owoce i warzywa, być może dlatego nie mam kłopotu ani z wagą ani ze zdrowiem 🙂 jak na razie 🙂

kasiakasia

9 lat temu

Tak to prawda najwięcej błonnika jest w skórce owoców np. w jabłkach czy figach.Ponadto niektóre warzywa też go zawierają.Dietę bogatą w błonnik lekarze polecają osobom cierpiącym na hemoroidy.

Zielarka

9 lat temu

Ja zdecydowanie myśląc o błonniku – widzę otręby, które najlepiej regulują żołądek, działają jak miotełka w naszych jelitach. Czytałam też, że regularnie spożywane nie dopuszczają do cukrzycy.

justi

9 lat temu

suszone owoce, płatki zbożowe, razowy chleb… a jak ktoś nie lub lub nie może najlepiej kupic sobie błonnik w proszku i dodawać do ciast, zup, sałatek 🙂

Zostaw komentarz