ABC Odżywiania Dieta
Najlepsze źródła błonnika

Niestety dostępne na rynku produkty najczęściej są ubogie w włókna pokarmowe. Jakie są najlepsze źródła błonnika?
Od nas – żon, matek i babć zależy co znajdzie się w naszym koszyku zakupów: czy będą to łatwo przyswajalne i bezwartościowe węglowodany pochodzące z białej mąki, łuskanego ryżu i cukrów, czy produkty bogate w błonnik jak pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce.
Według badań dzienna racja pokarmowa błonnika wśród Europejczyków wynosi 17g, czyli dwukrotnie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Przygotowując posiłki pomyślmy o tym, że pokarm bogatoresztkowy ustrzeże nas i naszych domowników przed próchnicą zębów, zaparciom i chorobom jelit, a także otyłością, cukrzycą typu II i miażdżycą.
Sięgajmy więc po takie źródła błonnika jak:
Produkty zbożowe: – mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, graham) – otręby: pszenne, owsiane – grube kasze: jęczmienna, gryczana i brązowy ryż – płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, muesli)
Warzywa (najlepiej surowe, spożywane ze skórką): – nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, groszek, soczewica, soja, ciecierzyca
-korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler
-kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselka
-kalafior, rzepa, kalarepa
Owoce (surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami): – drobnopestkowe : jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest – śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, cytryny, morele, czarne jagody – suszone śliwki, figi, morele i orzechy
Anna J
« Pilates doskonały dla pań dojrzałych
elle@elle
6 lat temu
Trzeba jesc surowe owowce i warzywa,przecietna norma to dwa owoce dziennie i pół kilo świezych warzyw:)))
pati25
8 lat temu
Kupiłam sobie chleb orkiszowy.Bardzo dobry.Sprzedają małe bochenki tego chleba
pati25
8 lat temu
Taki chlebek po prostu uwielbiam.W moim jadłospisie znajduje się dużo produktów z błonnikiem.Owoce i warzywa też
vitalis89
9 lat temu
najlepszym źródłem błonnika są naturalne produkty a sproszkowane wydaja mi sie byc już ostatecznością. Zdecydowanie dobre są platki owsiane i musli do mleka bądź jogurtu
Annagata
9 lat temu
Jem dużo ciemnego pieczywa,najbardziej lubię to,gdzie jest dużo różnego ziarna.Przepadam tez za suszonymi owocami,chociaż te mają sporo kalorii.Wiadomo,że zawsze będą nas kusić białe bułeczki,ale zdrowie jest najważniejsze.
danatwa
9 lat temu
Fajne jest to zdjęcie z tym chlebkiem . Niestety ja jakoś nie przepadam za nim choć wiem że zdrowy ale za to uwielbiam : owoce , warzywa …
hallina
9 lat temu
U mnie w domu tez zawsze jest tylko ciemne pieczywo,często jemy też suszone owoce i wszelkie ziarna i kiełki,otręby,które mam wymieszane w puszce i zawsze łyżkę dodaję do jogurtu.Myślę,że dzięki temu dostarczam organizmowi dostateczną ilośc błonnika
fryz
9 lat temu
Błonnik staram się dostarczać z produktów pełnoziarnistych – chleba, makaronu, brązowego ryżu, owsianek, siemienia lnianego itp.
danatwa
9 lat temu
Uwielbiam jeść i owoce i warzywa, być może dlatego nie mam kłopotu ani z wagą ani ze zdrowiem 🙂 jak na razie 🙂
kasiakasia
9 lat temu
Tak to prawda najwięcej błonnika jest w skórce owoców np. w jabłkach czy figach.Ponadto niektóre warzywa też go zawierają.Dietę bogatą w błonnik lekarze polecają osobom cierpiącym na hemoroidy.
Zielarka
9 lat temu
Ja zdecydowanie myśląc o błonniku – widzę otręby, które najlepiej regulują żołądek, działają jak miotełka w naszych jelitach. Czytałam też, że regularnie spożywane nie dopuszczają do cukrzycy.
justi
9 lat temu
suszone owoce, płatki zbożowe, razowy chleb… a jak ktoś nie lub lub nie może najlepiej kupic sobie błonnik w proszku i dodawać do ciast, zup, sałatek 🙂