Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Na zakupach – wybieraj zdrowe produkty cz.I

na-zakupach-wybieraj-zdrowe-produkty-cz-i

Dobrze zbilansowana dieta to taka, w której niczego nie brakuje, a naszemu organizmowi dostarczamy wszystkich niezbędnych substancji. W każdej grupie produktów znajdziesz takie, które są bardziej zalecane i takie, które raczej należy unikać. Bądź świadoma tego, co jesz i jak to się przekłada na Twoje zdrowie, samopoczucie i wygląd.

PRODUKTY ZBOŻOWE

Produkty zalecane:

Pieczywo:

  • Chrupkie, lekkie
  • Wafle ryżowe
  • Pumpernikiel

Produkty śniadaniowe:

  • płatki zbożowe owsiane, płatki pszenne, żytnie, otręby pszenne, owsiane

Inne:

  • makaron pełnoziarnisty
  • ryz brązowy
  • kasze: gryczana, jęczmienna, jaglana

W mniejszych ilościach:

Pieczywo:

  • pełnoziarniste, razowe, sojowe, słonecznikowe, grahamki
  • bułki z ziarnem

Produkty śniadaniowe:

  • musli z owocami suszonymi, rodzynkami i orzechami

Inne:

  • makarony
  • ryż biały

Staraj się unikać:

Pieczywo:

  • pszenny chleb i bułki
  • pieczywo cukiernicze: słodkie bułki i rogale, drożdżówki jagodzianki, rogale z ciasta francuskiego

Produkty śniadaniowe:

  • słodkie płatki śniadaniowe (czekoladowe kulki, miodowe kółeczka, cynamonowe kwadraciki)

WARZYWA

Produkty zalecane: większość świeżych warzyw:

  • liściaste: sałaty, cykoria, szpinak, boćwina
  • korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak
  • fasolka szparagowa
  • kapustne: brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusty: biała, pekińska, czerwona, włoska
  • psiankowate: pomidory, papryka, młode ziemniaki
  • dyniowate: ogórki, cukinia, dynia
  • cebulowe: szczypiorek, cebula, czosnek, por
  • natka pietruszki, koperek
  • rzepowate: rzodkiewka, rzepa
  • kiełki: soczewicy, soi, rzodkiewki
  • warzywa kwaszone: ogórki, kapusta

W mniejszych ilościach:

  • kukurydza, groszek zielony,ziemniaki
  • strączkowe: fasola, groch, soja, soczewica, bób

Staraj się unikać:

  • warzywa przetworzone: warzywa konserwowane octem
  • zupy warzywne zaprawiane śmietana 30%
  • sałatki warzywne z majonezem

OWOCE

Produkty zalecane: większość świeżych owoców, bogatych w witaminę C i B-karoten:

  • jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie
  • arbuz, melon
  • pomarańcze, grejpfruty, cytryny
  • mandarynki, kiwi, agrest
  • truskawki, maliny, poziomki
  • porzeczki białe, czerwone, czarne
  • brzoskwinie, morele

W mniejszych ilościach:

  • banany, winogrona, czereśnie
  • owoce suszone: figi, daktyle, morele, banany
  • orzechy: laskowe, włoskie, pistacjowe
  • nasiona i pestki: słonecznika, dyni

Staraj się unikać:

  • owoce przetworzone: kandyzowane, konserwowane octem, w puszkach
  • orzechy solne, z miodem, posypkami

PRODUKTY MLECZNE

Produkty zalecane:
Na zakupach – wybieraj zdrowe produkty cz.II

  • Mleko i napoje mleczne: mleko 2%, 1,5%, 0,5%, zsiadłe mleko, kefir, maślanka, jogurty odtłuszczone
  • Sery: twarogi chude i półtłuste, serek ziarnisty, feta, mozzarella, camembert

W mniejszych ilościach:

  • mleko 3,5%, 3,2%
  • śmietany 18%, 12%, 10%
  • jogurty owocowe

Staraj się unikać:

  • mleko i napoje mleczne: skondensowane, śmietana kremowa 30%, kremowe napoje mleczne
  • serki: homogenizowane, kremowe, desery mleczne
  • sery: topione

W drugiej części artykułu przedstawimy zalecane produkty wśród mięs, tłuszczy i napoi.

Powiązane artykuły:
Na zakupach – wybieraj zdrowe produkty cz.II

Zuzanna Górka

Komentarze (5)

jkokosza

11 lat temu

No no to teraz bardziej będę uważać na to co można jeść w większych ilościach a na to co jest ograniczone. Bardzo uwielbiam sałatke z majonezem a tu masz , trzeba ograniczyć. Ciekawa jestem czy w następnym artykule wspomną coś o podrobach?

izabelle

11 lat temu

Bardzo fajny artykuł i niezmiernie potrzebny. Postaram się dostosować do tych rad, aczkolwiek nie wyobrażam sobie zrezygnować z sałatek zaprawianych majonezem, wiem, że zdrowiej użyć do nich jogurt naturalny ale wtedy tracą ten swój specyficzny smak.

GloriaVictis

11 lat temu

Jestem zaskoczona szczególnie pieczywem razowym, pełnoziarnistym i warzywami strączkowymi- że są zalecane w mniejszych ilościach. Do tej pory sądziłam, ze to jedne z tych produktów, które możemy jeść niemal bez ograniczeń, a w każdym razie z korzyścią dla naszego zdrowia.

pati25

11 lat temu

Ten artykuł jest bardzo dobrą rzeczą dla osób dbających o prawidłowe odżywianie.Można dowiedziec się co należy jeśc,a co nie należy.Ja nie zawsze robiłam tak jak pisze,ale czas to zmienic.Czekam na ciąg dalszy artykułu ,o mięsach,tłuszczach i napojach

okulary

11 lat temu

Artykuł przeczytałam z dużą rozwagą ,są ciekawe rzeczy dotyczące odżywiania ,co jest bardzo ważne dla mnie bo jest doskonałą wskazówką.Będę wiedziała czego mam unikać,w ten sposó ,że już będę bardziej uświadomiona co mam kupić. Ważną sprawą dla mnie jest napewno dostarczenie organizmowi zdrowych produktów,nie skażonych przez środowisko.Nowalijki,raczej jestem ostrożna,na wiosnę robię sobie kiełki,i mam nowalijki i na działce-oczywiście nie tak szybko są, jak widać na straganach.

Zostaw komentarz