Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Na wielkanocnym stole

na-wielkanocnym-stole

Wielkanoc to tradycyjnie czas świętowania obfitości i radości. Nie bez powodu odbywa się wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia. Czego nie może braknąć na naszym wielkanocnym stole?

Tradycyjna Wielkanoc to przede wszystkim obfite śniadanie, które ma wynagrodzić trudy Wielkiego Postu. W zależności od regionu na stole mogą królować różne potrawy, jednak bez niektórych po prostu nie można się obejść.

Pisanki, kraszanki, drapanki

Jajko to symbol rodzącego się życia, początku cyklu. Na stole pojawiają się zdobione na przeróżne sposoby: malowane, drapane,woskowane, oklejane. Warto korzystać z naturalnych barwników, takich jak łupki z cebuli (brązowy), buraki (czerwony), kurkuma (żółty), szafran (żółty), czerwona kapusta (niebieski). Do wywaru warto dać łyżkę lub dwie octu spirytusowego, by zmiękczyć skorupki jajek.

W niektórych regionach zdobi się jedynie wydmuszki, obdarowując krewnych i znajomych własnymi wyrobami. Takie jajko możemy ozdobnie podziurkować, okleić, a nawet wydrapać na nim wzór. Oczywiście wymaga to nie lada ostrożności i precyzji.

Polecamy w tym roku spróbować jajek marmurkowych – po ugotowaniu na twardo delikatnie otłukujemy skorupkę, by popękała. Takie jajko zanurzamy w naturalnym barwniku na 5 minut. Po obraniu będzie miało interesującą, barwną mozaikę.

Joanna Pastuszka-Roczek

Wielkanoc to tradycyjnie czas świętowania obfitości i radości. Nie bez powodu odbywa się wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia. Czego nie może braknąć na naszym wielkanocnym stole?

Cukrowy baranek

Zwyczaj stawiania baranka sięga aż do tradycji judaistycznej, upamiętniającej święto Paschy, jednak dla chrześcijan oznacza on Jezusa, zwanego barankiem bez skazy. Proponujemy w tym roku zamiast cukrowego czy marcepanowego baranka spróbować zrobić własnoręcznie baranka drożdżowego.

Z tradycyjnego drożdżowego ciasta (na słodko) zagniatamy bułeczki – większą na tułów i mniejszą na głowę. Oczka robimy z rodzynek albo goździków. Wypiekamy bułeczki. Mniejszą nabijamy na wykałaczkę i łączymy z większą, całość pokrywamy lukrem. Taki baranek może spokojnie przesiedzieć na stole całe święta, zanim stanie się smakowitym deserem.

Ciasta – mazurki i baby

Mazurek i drożdżowa baba są tradycyjnie ciastem, które można długo przechowywać. Mazurek powinien składać się z kilku warstw ciasta, pracowicie przekładanego konfiturą, kremem maślanym, masą czekoladową. Mazurek powinien być oblany czekoladą, ozdobiony owocami i bakaliami.

Z kolei baba koniecznie musi być drożdżowa, a jej jedyną ozdobą powinien być gęsty lukier, choć można również dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy. Baba nie jest słodka i ma mało tłuszczu, więc doskonale sprawdza się jako dietetyczny deser.

Joanna Pastuszka-Roczek

Wielkanoc to tradycyjnie czas świętowania obfitości i radości. Nie bez powodu odbywa się wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia. Czego nie może braknąć na naszym wielkanocnym stole?

Pascha

Paschą nazywamy kremowy deser z białego sera, cukru, żółtek i śmietany. Należy ją przygotowywać dzień wcześniej, by przez noc odsączyć nadmiar wody z masy serowej. Utarty ze składnikami wielokrotnie mielony twaróg wykłada się na czystą gazę na durszlak i przykrywa ciężkim talerzem.

Jest to bardzo słodki deser, który przywędrował do nas z Rosji. Paschą można posmarować świąteczną babę, upieczoną z minimalną ilością cukru.

Mięso, szynka i wędliny

Na stole nie może zabraknąć gotowanej lub pieczonej szynki, parzonej kiełbasy i pieczonego mięsa. Większość mięsnych potraw przygotowuje się w Wielką Sobotę i podaje następnego dnia w postaci zimnej płyty. Wielkanoc to tradycyjnie jeden dzień w roku, kiedy spożywamy także mięso nietypowe – pieczeń z królika lub kaczki.

Dawniej gospodynie w Niedzielę Palmową zaczynały przygotowywanie pasztetów z zająca, gęsi czy dziczyzny. Taki pasztet tydzień później był prawdziwym rarytasem na świątecznym stole.

Joanna Pastuszka-Roczek

Wielkanoc to tradycyjnie czas świętowania obfitości i radości. Nie bez powodu odbywa się wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia. Czego nie może braknąć na naszym wielkanocnym stole?

Do gotowania szynki warto dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, by nabrała charakterystycznego, ziołowego smaku. Wszelkie mięsiwa najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem.

Lekkie mięsa możemy marynować w mleku z ziołami, miodzie z ostrą papryką, oliwie z orzechami. Mięsa czerwone tradycyjnie marynujemy w ziołach z oliwą i czosnkiem, winie, piwie z ziołami (doskonale sprawdza się kolendra i kozieradka).

A jaka potrawa króluje na Waszym wielkanocnym stole?

Joanna Pastuszka-Roczek

Komentarze (7)

drobina

9 lat temu

Mój stół wielkanocny należy oczywiście do jajek, żurku i białej kiełbasy. Większość jajek zabarwiam łupinkami cebuli,
a część barwnikami. Kupuję też różnokolorowe „koszulki” foliowe do jajek. Ugotowane jajka ubieram w te koszulki, zanurzam w gorącej wodzie i gotowe. Pięknie wyglądają, zwłaszcza gdy są to białe jajka. 🙂 Markurkowe jajka po delikatnym stłuczeniu skorupek, zanurzam w mocniejszej herbacie.

Tess

9 lat temu

Jaka szkoda, że wcześniej nie przeczytałam o kolorach jakie można wyczarować za pomocą naturalnych barwników, chętnie wypróbowałabym. Tradycyjnie zabarwiam łupinkami cebuli. U mnie są takie same tradycje, czyli jajko, sernik, babka, pieczona biała kiełbasa. Jedynie paschy i mazurka nigdy nie robiłam, nie znałam wcześniej tego zwyczaju z domu, tylko z gazet.

pati25

9 lat temu

Te nasze zwyczaje wielkanocne są przepiękne.Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć jajek,symbolu nowego życia,początku.Jest też biała kiełbasa,sałatka warzywna oraz słodkości.Czekoladowe jajeczka,no i ciasta (babka drożdżowa,sernik.Na stole jest też baranek z ciasta lub czekolady:-):-):-)

Mindi

9 lat temu

Przyjemnie się czytało o naszych świątecznych zwyczajach. U mnie także obowiązkowe są jajka, takie gotowane, z solą z koszyka ale także obowiązkowo jajko w majonezie obsypane pachnącym szczypiorkiem. Oprócz tego oczywiście babka, sernik, pieczona surowa kiełbasa, żurek biały., wiosenna sałatka z nowalijkami. U mnie czuć wiosnę, dostałam kilkanaście żonkili i kilka wazonów zdobi dom 🙂 oczywiście obok rzeżuchy, która zieleni się w różnych pojemniczkach 😛

Danusiate

9 lat temu

Na moim wielkanocnym stole – pewnie tak, jak w większości polskich domów – królują jajka. Ale oczywiście robię też paschę i wędliny – no i kupiłam mnóstwo kwiatów, bazie i bukszpan do udekorowania stołów – żeby odczarować tę zimę i przekonać ją, żeby już sobie stąd poszła 🙂

dulcynea

9 lat temu

Przepiękne te pisanki, bardzo pracochłonne szczególnie te z górnego koszyka .
Moje też są piękne , jednak nie aż takie.
A z tymi jajkami marmurkowymi, jutro spróbuję:-X
W ubiegłym roku czytałam jak to zrobić ,ale już po świętach , a teraz zdążę wypróbować ten pomysł.:'(

Zostaw komentarz