Kosmetyki Twoje kosmetyki Uroda

Mocznik w kosmetykach?

mocznik-w-kosmetykach

Mocznik to końcowy produkt metabolizmu białek w organizmie człowieka. Wydalany jest wraz z potem i moczem. Ze względu na źle kojarzącą się nazwę, do niedawna nie był zamieszczany na listach składników produktów. Ale w kosmetyce jest już używany od ponad 35 lat.

Jest on również obecny w naszej skórze. Jako jedna z istotnych składowych NMF, czyli czynnika naturalnie nawilżającego odpowiada za nawadnianie warstwy rogowej naskórka. Mocznik posiada szeroki wachlarz właściwości: ma działanie lekko złuszczające i silnie nawilżające. Ułatwia przenikanie składników aktywnych w głąb skóry i zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka.

Mocznik jest substancją higroskopijną, przyciąga wodę i nie pozwala jej wyparować, dlatego właśnie tak skutecznie nawilża. Poza tym dzięki niemu skóra staje się bardziej gładka i jędrna. Mocznik w zależności od stężenia wykazuje różne właściwości:

  • mocznik 2% pozwala na szybszy podział komórek warstwy ziarnistej skóry i jej regenerację,
  • stężenie 5-10% mocznika stosowane jest w leczeniu łuszczycy i dermatoz.
  • 10% koncentrat mocznika zawarty w toniku do twarzy, skutecznie walczy z trądzikiem.

Badania udowadniają, że podczas kąpiel wartość mocznika zawartego w skórze znacznie spada, dlatego warto smarować się kremami zawierającymi go, aby wyregulować jego wartość w skórze.

Należy jednak pamiętać, że mocznik działa na każdego w sposób indywidualny i efekty stosowania u różnych osób mogą być inne . Mocznik wykazuje niestabilność w obecności wody dlatego też łączony jest z kwasem mlekowym lub jego solami (mleczanem sodu). Jest składnikiem nietoksycznym, dlatego jest dobrze tolerowany przez osoby skłonne do alergii i podrażnień. Stosuje się go w kosmetykach w postaci bezwonnego, białego, krystalicznego proszku.

Kremy i różnego rodzaju preparaty zawierające mocznik znakomicie sprawdzają się w okresie menopauzy, kiedy skóra pod wpływem spadku hormonów płciowych staje się słabsza, bardziej wiotka i sucha.

Anna J

Komentarze (8)

elle@elle

5 lat temu

Mocznik w zaleznosc od stęzenia ma wlasciwosci zluszczajace i nawilzajace mi pomogl tak jak Mejgosi krem do stop z mocznikiem wlasnie bo ta mialam bardzo sucha zrogowaciala skore ,robiony zlecil dermatolog.:)))

mejgosia

7 lat temu

Krem do stóp z tym składnikiem bardzo mi pomógł! Skończyły się kłopoty z zadzieraniem rajstop i pieczeniem stóp! Wystarczyło kilka aplikacji i wszystko ok!

Danusiate

7 lat temu

Ja używam kremu z mocznikiem do rąk – i jestem bardzo zadowolona. Nie mogłam sobie pordzić z wysuszoną i pękającą skórą, stosowałam maści i różne preparaty, które natłuszczały, a potem – wszystko wracało do paskudnej „normy”. Dopiero krem z mocznikiem sobie poradził – co prawda trochę to trwało – ale teraz problem szorstkiej skóry zniknął, mam nadzieję, że na zawsze.

pati25

8 lat temu

Nazwa mocznik kojarzy się…z moczem.Jednak mocznik ma duże zastosowanie.
Mocznik działa rozmiękczająco na naskórek i keratolitycznie, likwiduje zaskórniki i zapobiega rogowaceniu mieszków włosowych.
Preparaty mocznikowe znalazły zastosowanie w leczeniu trądziku, łuszczycy i rybiej łuski.
1. Balisa (Bioglan) – krem 12%
2. Basodexan (Hermal) – krem 10%
3. Carbamid Creme (Widmer) – krem 12%
4. Onychomal (Hermal) – krem 20%
5. Ureotop (Dermapharm) – krem 12%
6. Hasceral (Hasco-Lek) – krem zawiera mocznik i kwas salicylowy, działa zluszczająco i nadaje się do usuwania krostek i zaskórników
7. Keratolit (ICN) – krem zawiera mocznik i kwas salicylowy, działa złuszczająco i nadaje sie do usuwania krostek i zaskórników
8. Keratosane (Biorga) – krem zawiera mocznik i siarkowy poliester pentozanu, obiecujące wyniki w leczeniu trądzików i dermatozy okołoustnej
9. Optiderm (Hermal) – krem zawiera mocznik i polidokanol – w leczeniu wyprysków i atopowego zapalenia skóry, ponadto dobre wyniki daje w terapii trądzików na skórze z dużą ilościa zaskórników i zrogowaciałych gruczołów łojowych.

myszazpola

8 lat temu

Mnie kremy z mocznikiem ratują pękającą skórę na łokciach i wysuszoną skórę ciała w ogóle 🙂 Co tam nazwa! Działa, a nie szkodzi i to najważniejsze!

GloriaVictis

8 lat temu

Mocznik i gliceryna to jedne z tańszych, ale skuteczniejszych składników kosmetycznych. Preparaty z tymi składnikami są (a przynajmniej powinny być) bardzo przystępne cenowo i działają lepiej i skuteczniej niż kosmetyki z najwymyślniejszym składem. Na rynku co chwilę pojawiają się kosmetyki z coraz to egzotyczniejszymi roślinami, moim zdaniem są to jedynie chwyty reklamowe, bo ich działanie tak naprawdę nie zostało sprawdzone, a i zawartość w kosmetyku jest zazwyczaj znikoma. Dlatego jestem zwolenniczką stosowania kosmetyków ze sprawdzonymi składnikami o udowodnionym działaniu- np z mocznikiem.

7-zyczen

8 lat temu

Nie tak dawno poruszalam na forum temat urynoterapii.Nie wygladalo to dosc higienicznie w samym opisie,ale zastosowanie bylo jak najbardziej uzasadnione i jest nadal tematem nurtujacym nie tylko sceptykow.Teraz przyszedl czas na kremy i brawo za to.Sam mocznik jest nietoksyczny i nie uczula,wiec nie powinnismy miec obaw przed jego stosowaniem.Jezeli nawet nie pomoze,to napewno nie zaszkodzi…:):):)

Annagata

8 lat temu

Rzeczywiście nazwa mocznik źle się kojarzy i nie przypuszczałam,że od tylu lat z powodzeniem jest on stosowany w kosmetyce.Ale używałam maści na pękające pięty właśnie z mocznikiem i działa rewelacyjnie.

Zostaw komentarz