awokado

Awokado to zielony owoc, który znają wszyscy. Ale czy wiemy jakie skrywa w sobie właściwości? Poznajmy zatem jego niezwykłą moc

Smaczliwka

Smaczliwka to polska nazwa owocu jakim jest awokado. Naturalnie występuje on w klimacie tropikalnym. Pochodzi z Meksyku, ale obecnie występuje praktycznie w całej Ameryce.  To owoc drzewa, które dorasta do nawet 20 m wysokości. Ma kształt gruszki o zielonej, grubej skórce. Dojrzały miąższ także ma kolor zielony. W środku śliwki znajduje się duża pestka. Częścią jadalną tego pestkowca jest miąższ. Owoc dojrzewa dość długi czas, bowiem nawet 8 miesięcy. Warto jednak czekać nawet tak długi czas, na zdrowe i pyszne awokado.

Awokado na odchudzanie

Włączenie awokado do diety pomoże nam utrzymać zdrową i szczupłą sylwetkę. To idealny sposób na walkę z podjadaniem między posiłkami. Jedzenie tego owocu może przyczynić się do skutecznej walki z nadwagą. Uczucie sytości po zjedzeniu awokado zostaje na kilka godzin. Dzięki temu mniej zjemy a nie będziemy głodni. Atrakcyjna sylwetka jest więc w zasięgu ręki, wystarczy tylko ubogacić dietę w odpowiednie produkty, z awokado włącznie.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Awokado doskonale sprawdza się przy niskotłuszczowej diecie. Jeden owoc dziennie może znacząco obniżyć cholesterol. Smaczliwka zawiera tłuszcze, ale takie, które korzystnie wpływają na nasz organizm, dlatego przy problemach z cholesterolem, zaleca się wprowadzenie zielonego owocu do codziennej diety.

Obniżenie ciśnienia krwi

Kto by pomyślał, że owoc może pozytywnie działać na krew. Smaczliwka zawiera cenny potas. Odpowiednia ilość tego pierwiastka pozwala obniżyć poziom ciśnienia krwi. Zatem powinni go jeść ci, którzy chorują na nadciśnienie. Zmniejszając ciśnienie krwi, niweluje także ryzyko udaru mózgu, więc tym bardziej warto go spożywać.

Przyswajanie składników odżywczych

smaczliwka

Świeży owoc ma bardzo dobry wpływ na wchłanianie beta-karotenu czyli prowitaminy A. Wspiera ona zdrowie skóry i pracę układu immunologicznego. Dla pięknej skóry należy spożywać go oraz robić z niego maseczki, ponieważ działa nie tylko wewnątrz naszego ciała.

To bogaty w cenne właściwości owoc. Jest łatwo dostępny i można przygotować z niego nie tylko smaczne potrawy ale również kosmetyki. Jego tajna broń w postaci składników odżywczych pozwoli nam zachować zdrowie i piękno. Jedzenie awokado z pewnością przyczyni się dla dobra naszego organizmu i skóry, więc nie pozostaje nam nic innego, jak wprowadzić ten owoc do diety.

Katarzyna Antos