menopauza a żywienie

Okres przekwitania wymaga niezwykłej dbałości kobiety o własne ciało oraz samopoczucie. Wiąże się to nie tylko z regularnymi badaniami u ginekologa, jak i u lekarza pierwszego kontaktu, ale z kontrolowaniem diety. Przestrzeganie dobrych nawyków oraz dostarczanie ciału niezbędnych minerałów i witamin skutkuje utrzymaniem zadowalającej wagi oraz zdrowia.  Menopauza nie musi być straszna, jeśli zadbasz o odpowiednią dietę. Zdrowe odżywianie potrafi złagodzić jej dokuczliwe objawy.

 

Zasada pierwsza: ogranicz tłuszcze

Nie jest prawdą, że w czasie menopauzy każda kobieta tyje, że nie da się uchronić przed dodatkowymi kilogramami. Istotnie w czasie przekwitania metabolizm spowalnia i trzeba mieć to na uwadze, jednak nie jest regułą nadmiar dodatkowej tkanki tłuszczowej. Można go uniknąć stosując proste zasady, w tym ograniczenie tłuszczów, szczególnie tłuszczów zwierzęcych. W czasie menopauzy, gdy estrogen nie chroni już tak dobrze organizmu, pojawia się tendencja do odkładania się cholesterolu w żyłach, co może doprowadzić do miażdżycy. Ze względu na to, że cholesterol znajduje się w tłuszczach zwierzęcych należy zamienić go na tłuszcz roślinny: oliwę z oliwek, olej z pestek winogron. Dobrym pomysłem jest również zmiana mleka tłustego, na chude (0,5%) oraz zaprzestanie smarowania chleba masłem.

Zasada druga: mniej znaczy więcej

W utrzymaniu prawidłowej wagi ciała pomoże również zmniejszenie posiłków. Korzystnym ruchem jest zmniejszenie posiłków o 300-400 kalorii, w porównaniu do dotychczasowej wartości kalorycznej. Zmniejszony metabolizm będzie trawił otrzymany, mniejszy posiłek, dłużej, a nadmiar nie odłoży się w żadnym newralgicznym punkcie (uda, brzuch, pośladki). W dalszym ciągu sprawdzi się także zasada jedzenia mniejszych posiłków, lecz częściej (4-5 razy w ciągu dnia).

Zasada trzecia: pokochaj warzywa

Warzywa to podstawa diety jeśli nie chcesz utyć. Nie tylko są zdrowe i pełne witamin, ale dodatkowo nie posiadają żadnych kalorii. Najlepiej sprawdzają się na surowo (sałatka, surówka) albo gotowane na parze. Taki sposób gotowania pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych.

Wybrane warzywa powinny zajmować ponad połowę talerza. Dobrze jest również zmienić nawyk jedzenia kanapek na kolację lub drugie śniadanie, na jedzenie sałatek (bez dodatku majonezu lub innych kalorycznych sosów).

 

Zasada czwarta: wapń w diecie

Panie wkraczające w przekwitanie zdają sobie sprawę, że są zagrożone osteoporozą. Powstaje ona z upośledzenia wchłaniania wapnia przez kości, które tym samym stają się coraz słabsze. Żeby nie dopuścić do zachorowania niezbędne jest spożywanie przynajmniej 900 mg wapnia każdego dnia. Najlepiej sprawdza się dostarczanie go wraz z pożywieniem: jogurtami naturalnymi, mlekiem, serami, rybami, np. sardynkami. Przyda się także ograniczenie kawy, która ma tendencje do wypłukiwania z ciała cennych składników mineralnych.

Zasada piąta: pożegnaj słodycze

Słodycze, chociaż są przyjemnością, nie powinni figurować w diecie kobiet podczas przekwitania. Nie dostarczają żadnych składników odżywczych, podobnie jak alkohol, który też jest na liście zakazanych produktów. Każde z nich przyczynia się wyłącznie do pojawienia się niechcianych boczków. 

Karolina Skrzek