Boże Narodzenie 2018

Lukier i polewa czekoladowa – sprawdzone przepisy

biały lukier

Świąteczne wypieki dekorujemy, by prezentowały się jeszcze bardziej apetycznie. Na ciastach i pierniczkach króluje lukier i polewa czekoladowa. Zanim sięgniemy po gotowe produkty do dekoracji, poznajmy przepisy, z pomocą których ozdobimy ciasta na Boże Narodzenie.

Oh, jak słodko, czyli lukier i polewa czekoladowa

Lukier to bardzo prosta a zarazem efektowna polewa, którą ozdabiamy ciasta i ciasteczka. Na święta Bożego Narodzenia zwykle pieczemy pierniczki czy kruche ciasteczka, które najczęściej polewamy lukrem i kolorową posypką czy bakaliami. Wtedy nie tylko wyglądają pięknie, ale równie słodko smakują. Biały lukier jest niezbędny, by wykonać domek z piernika, ponieważ pełni w nim także funkcję spoiwa. Oprócz niego, świąteczne wypieki ozdabiamy także czekoladą. Uwielbiają ją nie tylko najmłodsi. Polewa czekoladowa na pierniku staropolskim, serniku czy pierniczkach prezentuje się elegancko. Ze złotymi czy białymi ozdobami tworzy zgrany zestaw. Przygotowanie lukru czy polewy czekoladowej nie zajmuje dużo czasu. Taki dodatek smakuje o wiele lepiej, niż gotowy produkt z proszku. Sprawdzone przepisy pomogą w ozdobieniu wszelkich wypieków, do czego możemy zaangażować także dzieci.

Lukier

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 6 łyżek wody lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Cukier puder dokładnie rozrabiamy z wodą lub sokiem z cytryny. W trakcie mieszania, w razie potrzeby możemy dodać wody lub cukru. Lukier będzie półprzezroczysty. Możemy ozdobić nim świąteczne pierniczki czy polukrować makowiec.

Biały lukier

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Białko rozrabiamy z cukrem i sokiem z cytryny tak, by usunąć wszelkie grudki. Lukier powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. Idealnie nadaje się do sklejenia i zdobienia domków z piernika. Szybko zastyga, można pracować z nim w rękawie cukierniczym. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, wystarczy dodać do masy odrobinę barwnika spożywczego.

Polewa czekoladowa z kakao

Składniki:

  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 120 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 90 g cukru pudru

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko i cukier puder, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i dodajemy kakao. Polewę mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Pilnujemy, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Tego typu polewa czekoladowa nadaje się do zdobienia ciastek, sernika, makowca czy innych ciast, nie tylko tych świątecznych.

Polewa czekoladowa

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 50 g masła lub 50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

polewa czekoladowaTabliczkę czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło lub śmietankę i dokładnie mieszamy. Polewa nie zastyga do końca i jest łatwa do rozprowadzenia na powierzchni ciasta. Polecamy ją do sernika czy piernika.

Katarzyna Antos

Komentarze (7)

Mindi

2 lata temu

W tamtym roku pierwszy raz zrobiłam lukier ale nie mam swojego dobrego i sprawdzonego przepisu. Te przepisy co podano w artykule są proste, na pewno je wypróbuję z rodziną do dekoracji piernika i pierniczków na te już święta 🙂

Emilly27k

2 lata temu

Lubię wykonywać polewy do ciast, ale ta polewa czekoladowa mnie zaskoczyła- nie robiłam jej.
Lukier robiłam z dodatkiem cukru kryształu, ale teraz będę dodawać cukier puder. Ciasto bez podatku polewy czy lukru nie ma smaku.

dulcynea

2 lata temu

Lukier jest bardzo efektowną ozdobą wyrobów cukierniczych.
Lubię polukrowane rogaliki drożdżowe , nawret obficie nalukrowane 🙂
A z polewą czekoladową najbardziej lubię sernik . Mniam !
A te przepisy sobie wpiszę do zeszytu z recepturami kulinarnymi .

Zostaw komentarz