Boże Narodzenie 2018

Kutia, czyli słodki smak świąt

święta

Jedni ją uwielbiają, innym zupełnie nie smakuje. Kutia to bez wątpienia najsłodsze wigilijne danie. Jak ja przygotować, by nasze święta miały słodki smak?

Kutia – jedna z wigilijnych potraw

Według świątecznej tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Liczba ta oraz ich rodzaj nie są rzeczą przypadku. W święta wszystko ma swoje głębokie znaczenie, zakorzenione w religii i kulturze danego regionu. Wśród wigilijnych dań znajduje się kutia, czyli potrawa przygotowywana z pszenicy, maku i bakalii. Słodkie danie ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. Tradycja tej potrawy pochodzi ze wschodu. Na Ukrainie, Białorusi czy w Rosji przygotowywano kutię. Sama nazwa wywodzi się z języka ukraińskiego. Kutię jadano w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz w Nowym Roku. Dawniej przygotowywano ją także na stypę czy Dziady. Dziś wciąż znajdziemy ją na wielu polskich stołach podczas Wigilii. Najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej.

Kutia na Wigilię

Składniki:

  • 500 g pszenicy
  • 500 g maku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 30 minut, po czym odstawiamy go do wystudzenia. Odsączony i wystudzony mak mielimy trzykrotnie. W garnku zagotowujemy 2 l wody, do której dodajemy pszenicę. Gotujemy ziarna i odcedzamy je. Rodzynki myjemy i odsączamy z wody. Z cukru i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Rozpuszczamy miód. Mak łączymy z pszenicą, bakaliami i pozostałymi składnikami. Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce.

Tradycyjna kutia wigilijna

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 g fig
  • 50 g suszonych śliwek
  • olejek migdałowy

Przygotowanie:

Pszenicę oczyszczamy, choć w sklepach dostępna jest gotowa pszenica, bez łusek. Zalewamy pszenicę wrzątkiem i odstawiamy na noc. Ziarna odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 3 godziny. Mak musimy sparzyć i zmielić dwa razy. Mieszamy go z pszenicą, olejkiem migdałowym, miodem i wcześniej pokrojonymi bakaliami. Kutię chłodzimy w lodówce i podajemy dopiero następnego dnia. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Kutia z kaszy pęczak

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 300 ml mleka
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki posiekanych bakalii (według uznania)

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody z odrobiną soli. Gotujemy kaszę przez ok. 10 minut. Po tym czasie odstawiamy rondelek, zawijamy w ręcznik i czekamy aż kasza się upraży. W naczyniu podgrzewamy mleko, dodajemy mak, bakalie, dżem, olejek, miód i masło. Masę makową mieszamy z uprażoną kaszą i chłodzimy kutię w lodówce. Możemy podać ją ozdobioną cząstkami mandarynek lub plastrami pomarańczy.

Świąteczna kutia

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Amaretto lub olejek migdałowy
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

kutiaPszenicę zalewamy wrzątkiem na noc, po czym gotujemy ją w świeżej wodzie przez 3 godziny. Mak płuczemy i po sparzeniu mielimy trzykrotnie. Mak mieszamy z pszenicą, podgrzanym miodem i resztą składników. Gotową kutię chłodzimy w lodówce.

Katarzyna Antos

Komentarze (3)

Tess

3 lata temu

Nauczyłam się robić kutię dla mojej synowej. Robię taką tradycyjną. W domu moich rodziców na wigilii nie robiono kutii. Ale człowiek wszystkiego się nauczy i już jest to tradycja.

dulcynea

3 lata temu

U mnie na wigilii rzadko gości kutia . Nie mamy takich tradycji .
Raz na jakiś czas przygotowuję kutię , ale nie wszyscy lubią.
Dwa lata temu zrobiłam a w tym roku nie planuję , chyba że domownicy złożą zamówienie 🙂

Zostaw komentarz