ksztaltowanie-sylwetki-metoda-liposukcji-cz-1

Liposukcja to od wielu już lat jeden z najpopularniejszych zabiegów chirurgicznych w medycynie estetycznej. Co roku korzysta z niego ponad pół miliona Amerykanek. Fraza ta jest też bardzo często wykorzystywana w branżowej komunikacji marketingowej – tak w obszarze medycyny jak i kosmetyki.

W niniejszym materiale postaram się dokonać ogólnego przeglądu dostępnych metod liposukcji chirurgicznej oraz nieinwazyjnej, a także ocenić ich skuteczność.

Zgodnie z precyzyjną definicją, liposukcja to zabieg chirurgiczny, polegający na odessaniu komórek tłuszczowych za pomocą wprowadzonej w głąb ciała kaniuli. Zabieg dotyczy zawsze tylko kilku, jasno określonych obszarów ciała pacjenta.

Najczęściej są to brzuch, uda i ramiona, choć można spotkać także liposukcję twarzy, szyi czy karku. Liposukcja to zabieg inwazyjny, nieodwracalnie zmieniający liczbę komórek tłuszczowych poddanego terapii pacjenta.

Historia liposukcji

Pierwszą liposukcję wykonał w latach 20. minionego wieku francuski chirurg Charles Dujarier. Jednak poważne komplikacje (gangrena), które wystąpiły po zabiegu z roku 1926, zatrzymały na wiele lat dalszy rozwój tej techniki. Do prób powrócono w latach 60., a od lat 80. liposukcja stawała się coraz powszechniejszym zabiegiem.

Marcin Piwecki