kawa w jesiennym stylu

Jesienią, w chłodne dni i wieczory przyjemnie jest wypić filiżankę ulubionej kawy, która skutecznie nas rozgrzeje. W szare dni warto zafundować sobie odrobinę szaleństwa, serwując kawę w jesiennym stylu, która z pewnością zachwyci nas swoim smakiem.

Najlepsza kawa

Miłośnicy czarnego napoju nie mogą obyć się bez choć jednej filiżanki pysznej kawy dziennie. Aromatyczny napój pobudza i rozgrzewa, szczególnie w jesienne chłody. Tradycyjna kawa odchodzi do lamusa, kiedy możemy z pomocą kilku dodatków przygotować wyjątkowy napój, o zupełnie nowym i zaskakującym smaku. Przyprawy, syropy czy owoce nadadzą kawie zupełnie inny wymiar smaku, który z wielką przyjemnością odkryjemy. Pora zapoznać się z przepisami na kawę w jesiennym stylu!

Kawa z gwiazdką

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 1 szklanka mleka
  • 4 kostki białej czekolady
  • cynamon
  • kardamon
  • anyż
  • imbir

  • goździki
  • gorzka czekolada
  • gwiazdka anyżu do dekoracji

Przygotowanie:

Parzymy kawę, dodajemy mleko, białą czekoladę, przyprawy i gotujemy napój, aż zgęstnieje. Gotową kawę przelewamy do filiżanki lub kubka, posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy gwiazdką anyżu.

Imbirowa kawa

Składniki:

  • świeżo zaparzona kawa
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • bita śmietana do dekoracji
  • kandyzowany imbir
  • kumin
  • pieprz

Przygotowanie:

Kawę przyprawiamy miodem oraz przyprawami. Ozdabiamy bitą śmietaną i kandyzowanym imbirem.

Kokosanka

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe prażymy lekko na patelni. Kawę parzymy i słodzimy według uznania. Do kawy dodajemy podgrzane mleko kokosowe oraz likier. Kawę przelewamy do szklanki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, ale możemy użyć także tej gotowej. Na koniec ozdabiamy kawę wiórkami kokosowymi.

Carmel latte

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka likieru karmelowego
  • kardamon
  • cukier

Przygotowanie:

Przygotuj latte, dodając kawę do wcześniej podgrzanego mleka. Na dnie szklanki wcześniej wlej likier karmelowy. Kawę możesz posłodzić, jeśli lubisz. Powstałą piankę posyp kardamonem i ciesz się smakiem carmel latte.

Pomarańczowe marzenie

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy mielonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • bita śmietana
  • skórka strata z pomarańczy

Przygotowanie:

Kawę zaparzamy, odcedzamy i dodajemy cynamon, cukier sok pomarańczowy i miód. Napój ozdabiamy bitą śmietaną i skórką startą z pomarańczy.

Orzechowa kawa

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • szczypta wanilii
  • 2 łyżeczki likieru orzechowego
  • cukier
  • orzechy laskowe w czekoladzie

Przygotowanie:

bita śmietanaOrzechy prażymy i mielimy. Mleko i śmietankę podgrzewamy, dodajemy likier i orzechy, gotujemy i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy i dodajemy wanilię. Kawę zaparzamy według uznania. Dolewamy do niej wcześniej przygotowaną śmietankę wraz z syropem klonowym. Na wierchu posypujemy napój orzechami w czekoladzie i podajemy.

Katarzyna Antos