imbir-krol-aromatu

Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci.

Tajemna moc

Imbir występuje w ponad 80. gatunkach. Głównym celem uprawy są kłącza, które zbiera się po okresie kwitnienia, czyli około 9 tygodni od posadzenia. Kłącza zyskują wtedy na jakości, stają się bardziej włókniste i ostrzejsze w smaku.

Bogactwo zastosowań

Imbir zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych. Ma ostry, cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Jako świeże warzywo (Szengjiang) znajduje zastosowanie m.in. w lecznictwie, kosmetologii, kuchni, browarnictwie. Zasłynął również jako afrodyzjak doustny, składnik olejków do masażu oraz jeden ze składników pobudzającego masażu stemplowego. Kłącza suszone (Ganjiang) – całe lub zmielone – służą jako przyprawa i składnik wielu preparatów leczniczych.

Lecznictwo

Medycyna chińska i tybetańska zalicza imbir do roślin gorących. Zarówno zawarte w nim oleje jak i substancje ostre wspomagają trawienie, krążenie krwi i rozgrzewają. Kłącze łagodzi bóle żołądkowe, wzmaga apetyt, ma właściwości antyseptyczne, działa odkażająco i przeciwzapalnie. Świetnie sprawdza się jako środek profilaktyczny w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się występowanie przeziębień i przemęczenia. Ssanie plastra imbiru pomaga na mdłości. Trwają również prace badawcze nad zastosowaniem imbiru w walce z rakiem jajnika.

Kosmetologia

Imbir jest składnikiem kremów i balsamów pobudzających krążenie, a także preparatów żelowych do masażu erotycznego. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco. Na jego bazie przygotowuje się specyfiki pomocne w leczeniu trądziku, zarówno młodzieńczego, jak i tego występującego w okresie menopauzy.

Napoje gorące

Świeże kłącze imbiru dodane do czarnej herbaty rozgrzewa cały organizm. Najskuteczniej działa poszatkowany lub starty na tarce wraz ze skórką. Roślina ta może być stosowana w postaci świeżych kłączy nazwanych zielonym imbirem, z których można przyrządzać m.in. herbatę gotując kłącza obrane z kory. Herbata z imbirem doskonale poprawia krążenie.

Mira Starobrzańska