gotowanie-na-parze

Jeśli jesteś miłośniczką połączenia zdrowia i dobrego smaku w swojej kuchni, to polubisz gotowanie na parze. To dużo zdrowsza alternatywa dla smażenia. W Polsce staje się coraz bardziej popularna, jednak najczęściej kojarzona jest tylko z „bezsmakowym” sposobem na odchudzanie.

Najzdrowsza opcja

W tradycyjnej polskiej kuchni dla gotowania na parze praktycznie nie ma miejsca. Nasza kuchnia kojarzy się głównie ze smażeniem, które jest przecież najbardziej tłustą i kaloryczną wersją gotowania. W związku z wszechobecnym teraz trendem na zdrowy styl życia, ten sposób przygotowywania posiłków staje się coraz bardziej modny.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej.

  • Produkty gotowane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
  • Podczas, gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70% to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%.
  • Warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody, którą najczęściej wylewamy.
  • Do przyrządzenia ryby i mięsa w ogóle nie musimy używać tłuszczu, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich, którzy dbają o linię.

Bez parowaru też sobie poradzisz

Trend na „bycie fit” na stałe zagościł w naszej kuchni – i to dosłownie. W sklepach (internetowych oraz „normalnych”) ze sprzętem domowym mamy duży wybór parowarów. Oczywiście, kiedy już zdecydujemy się na kupno, musimy wziąć pod uwagę kilka spraw, m.in. czy mamy zamiar przygotowywać na parowarze cały posiłek, czy tylko jeden, dwa składniki, materiał, z którego jest wykonany, a także budżet jaki chcemy na niego przeznaczyć.

Jeżeli, dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem w wersji light, to zakup parowaru możesz odłożyć w czasie, ponieważ bez specjalnego urządzenia, również bez problemu przygotujesz zdrowy posiłek.
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne na którym umieścisz talerz. Pamiętaj o dopasowanej pokrywce do garnka potrzebnej do gotowania na parze.

Zuzanna Górka