Dobroczynne właściwości orzechów

dobroczynne-wlasciwosci-orzechow

Wszyscy lubimy smaczne przekąski. Niestety, większość z nich odbija się niekorzystnie na naszej figurze. Właściwości orzechów powodują, że są one istotną pozycją na listach zdrowych smakołyków.

Orzechy charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem, toteż znalazły zastosowanie w kuchni. Ekskluzywne restauracje często serwują obiady, w których można znaleźć te dobroci.

Odrzywcze właściwości orzechów

Orzechy różnią się pochodzeniem, ale łączy je jedno. Możemy je konsumować bez obaw, ponieważ stanowią bogate źródło cennych składników odżywczych. Dietetycy apelują, aby włączyć orzechy do swojej codziennej diety. Te smakołyki dostarczają organizmowi kwasy tłuszczowe omega-3, białka, witaminy A, D, E oraz minerały.

Orzechy a zgrabna figura

Wprawdzie orzechy są wysokokaloryczne, ale nie należy ich unikać. Spożywane z umiarem sprzyjają zrzucaniu zbędnych kilogramów. To dobroczynne działanie zawdzięczamy substancjom przyśpieszającym metabolizm.

Obróbka orzechów

Z przeprowadzonych badań wynika, iż jedna pistacja dostarcza zaledwie 3 kcal. Warto jednak pamiętać, iż nie należy spożywać przetworzonych orzechów, ponieważ ich obróbka sprowadza się do smażenia w głębokim tłuszczu.

Irmina

6 KOMENTARZE

  1. Ponadto orzechy regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Szczególnie cenny jest zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi (LDL).
    Orzechy obniżają też poziom cukru we krwi i mają działanie przeciwzakrzepowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ