blender próżniowy

Słowo „koktajl” ma więcej niż jedno znaczenie. Chociaż powszechnie kojarzy się z drinkiem na bazie alkoholu albo truskawkami zmiksowanymi z cukrem, jest znacznie więcej sposobów na przygotowanie pysznego koktajlu. Pomocny przy tym będzie blender próżniowy.

Koktajl na śniadanie?

Ależ oczywiście, że tak! Będzie bardziej pożywny i dostarczy organizmowi więcej substancji odżywczych niż tradycyjne grzanki z serem czy kanapki z wędliną. Śniadaniowy koktajl najlepiej przygotować na bazie nabiału – kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki. Przydadzą się też świeże owoce i płatki np. owsiane. Nie zawadzi dodać trochę tzw. super żywności, np. łyżeczkę spiruliny lub siemienia lnianego. Przyrządzając śniadaniowe koktajle, dobrze jest postawić na różnorodność. Jeśli w poniedziałek zblendujemy kefir z malinami i płatkami, to we wtorek niech będzie to jogurt z ananasem i kiełkami. Dzięki temu zadbamy o dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, minerałów i aminokwasów.

Koktajl na śniadanie może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do wspomnianych wcześniej grzanek. Z całą pewnością po dużej porcji koktajlu apetyt na grzanki będzie mniejszy, jednak nie znaczy to, że trzeba z nich całkowicie rezygnować.

Koktajle owocowe i warzywne

Pijemy je nie tylko dla smaku. Owoce i warzywa to naturalne źródła witamin i minerałów. Koktajle owocowe i warzywne uważane są za napoje oczyszczające organizm z toksyn i sprzyjające odchudzaniu. Za szczególnie cenne uznaje się koktajle przyrządzane na bazie zielonych warzyw. Duża zawartość błonnika skutecznie hamuje apetyt, jednocześnie wspiera układ pokarmowy i usprawnia pracę jelit. Osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów powinny przychylnym okiem spojrzeć na mango, ananasy i… buraki. To niepozorne warzywo nie tylko dostarcza dużych ilości mikroelementów (w tym żelaza, dlatego polecane jest anemikom), ale odgrywa istotną rolę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i aktywizowania metabolizmu.

W sezonie zimowym dobrze jest włączyć do diety koktajle na bazie owoców i warzyw zawierających duże ilości witaminy C. W grę wchodzą nie tylko cytrusy, ale także papryka, brokuły, jarmuż, kiwi i papaja. Wiosna i lato to idealny czas na świeże owoce i warzywa prosto z ogrodu.

Przyrządzenie koktajlu w blenderze jest proste. Wystarczy zmiksować wybrane składniki. Jeśli uznamy, że koktajl jest zbyt gęsty, można dodać wody.

Blender próżniowy – dlaczego warto w niego zainwestować?

Istotą blendera próżniowego (Zobacz: blender próżniowy eldom) jest obróbka produktów w warunkach zbliżonych do idealnej próżni. Izolacja od tlenu znacząco wpływa na jakość, smak i trwałość przygotowywanych koktajli. Chociaż nie jest tajemnicą, że koktajl najlepiej jest wypić tuż po przyrządzeniu, to te przygotowane w blenderze próżniowym mogą stać w lodówce nawet kilka dni i nie stracą nic ze swoich właściwości.

Produkty świeże przy kontakcie z powietrzem ulegają utlenieniu, czyli mówiąc wprost – zepsuciu, przy okazji tracąc cenne mikro i makroelementy. Oczywiście nie znaczy to, że koktajl przygotowany w tradycyjnym blenderze będzie niezdrowy, jednak będzie miał mniej witamin i minerałów.

Czy to ma znaczenie? Tak, dla zdrowia całkiem duże. Picie koktajli z blendera próżniowego to dodatkowa porcja substancji odżywczych każdego dnia. Nasze włosy, paznokcie i skóra będą nam za to wdzięczne. A zauważalnie większy przypływ energii w niektórych przypadkach pozwoli zrezygnować z kawy, która, wbrew pozorom, bardziej szkodzi, niż pomaga.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz: Blender próżniowy – dlaczego warto z niego korzystać?

Tekst partnera