Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Dlaczego piwo pszeniczne pachnie bananami?

dlaczego-piwo-pszeniczne-pachnie-bananami

Na rynku można kupić różne rodzaje piwa. Poszczególne gatunki różnią się właściwościami organoleptycznymi. Dlaczego niektóre osoby wyczuwają w piwie pszenicznym nuty charakterystyczne dla banana?

Wiele osób mówiąc o piwie, ma na myśli złocisty trunek. W rzeczywistości o barwie napoju decyduje sposób, w jaki został przygotowany. Browarnictwo ma bogatą historię. Przed laty rodzinne fabryki prześcigały się w opracowywaniu receptur. W związku z tym na rynku możemy znaleźć różne rodzaje piwa.

Historia piwa

Historia tego popularnego, orzeźwiającego napoju sięga czasów starożytnych. Sumerowie chętnie korzystali z jego dobrodziejstw, o czym świadczą rysunki wygrawerowane na glinianych tabliczkach.

Proces produkcji

Z przeprowadzonych badań wynika, iż piwo jest najczęściej spożywanym napojem alkoholowym. Ten specyficzny trunek uzyskuje się w wyniku hydrolizy enzymatycznej skrobi i białek obecnych w ziarnach zbóż, która poprzedza fermentację alkoholową. W produkcji piwa wykorzystuje się surowce takie jak woda, chmiel, słód oraz wyselekcjonowane szczepy drożdży.

Wybór słodu

W browarnictwie najczęściej stosuje się słód jęczmienny, ale nie jest to regułą. Coraz większą popularnością cieszy się surowiec uzyskiwany z ziaren pszenicy. Producenci piwa najrzadziej sięgają po słód żytni.

Popularne gatunki piwa

Surowce, które wykorzystuje się w produkcji piwa, determinują jego właściwości organoleptyczne. Czasem do napoju wprowadza się przyprawy korzenne, które wzbogacają bukiet smakowy trunku. Istnieje wiele gatunków piwa. Największą popularnością cieszą się: stout, ale, bitter, weizen, porter, pilzner, lager, porter bałtycki i koźlak.

Irmina

Na rynku można kupić różne rodzaje piwa. Poszczególne gatunki różnią się właściwościami organoleptycznymi. Dlaczego niektóre osoby wyczuwają w piwie pszenicznym nuty charakterystyczne dla banana?

Rola pasteryzacji

Ponadto piwa dzielimy na pasteryzowane i niepasteryzowane. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z techniką konserwacji, która polega na odpowiednim podgrzewaniu produktów spożywczych. Podczas obróbki termicznej zostają uśmiercone drożdże. Z kolei piwo niepasteryzowane zawiera żywe mikroorganizmy.

Weizen – napój znany od 6000 lat

Weizen, czyli piwo pszeniczne, ma orzeźwiający smak. Weizen produkuje się ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego. Wbrew pozorom ten gatunek nie jest wytworem naszych czasów. Historia piwa pszenicznego liczy 6000 lat. Mieszkańcy Mezopotamii wytwarzali trunek z orkiszu, czyli odmiany pszenicy. Produkcji piwa pszenicznego zaniechano w XIX wieku, gdy powszechnie zaczęto wytwarzać napój w wyniku dolnej fermentacji. Weizen zastąpiły trunki jęczmienne. Piwo pszeniczne powróciło na rynek dopiero w latach 70. XX wieku za sprawą Wernera Brombacha.

Piwo o zapachu bananów

Miłośnicy piwa pszenicznego podkreślają jego walory smakowo-zapachowe. Smakosze wyczuwają w trunku nuty charakterystyczne dla przypraw korzennych i bananów. Ich subiektywne odczucia znalazły potwierdzenie w badaniach naukowych. Udowodniono, iż w procesie produkcji piwa weizen powstają związki takie jak 4-winylogwajakol, eugenol oraz estry owocowe. Drugi z wymienionych związków znajdziemy w goździkach. To właśnie on odpowiada za charakterystyczny zapach tej przyprawy korzennej. Z kolei octan izoamylu (ester) nadaje piwu pszenicznego aromat dojrzałych bananów. Jest on 4-krotnie silniejszy niż w popularnym lagerze.

Choć piwo jest napojem przeznaczonym dla ludzi, warto zachować umiar. Pijąc okazjonalnie kufel tego specyficznego trunku, nie wyrządzamy sobie krzywdy. Problem pojawia się wówczas, gdy nie potrafimy zakończyć dnia, nie sięgając po piwo. Choć napój zawiera niewielką ilość alkoholu, spożywany regularnie może uzależniać.

Irmina

Komentarze (6)

elle@elle

4 lata temu

ja tez nie przepadam za piwem ,ale to z pszenicy moze miec ciekawy smak o prcz tego ze pachnie fajnie ,jak zobacze kupie sobie :)))

dulcynea

4 lata temu

Nie przepadam za piwem , takim tradycyjnym.
Z pszenicy jeszcze nie próbowałam, a jak pachnie bananami . To czemu nie:-)?

pati25

5 lat temu

A ja wogóle nie znoszę piwa.Już sam zapach tego trunku mnie odrzuca.Ale myślę,że takie o zapachu bananów mogłabym spróbować

filodendron

5 lat temu

Bardzo lubie smak i zapach bananów to takie piwo pszeniczne bardzo by mi odpowiadało. Nie pijam piwa ‚męskiego”,kiedyś spróbowałam piwa wiśniowego i cytrynowego bezalkoholowego – znakomite 🙂

filodendron

5 lat temu

Bardzo lubie smak i zapach bananów to takie piwo pszeniczne bardzo by mi odpowiadało. Nie pijam piwa ‚męskiego”,kiedyś spróbowałam piwa wiśniowego i cytrynowego bezalkoholowego – znakomite 🙂

drobina

5 lat temu

Smakowity artykuł:P Kiedyś nie znosiłam piwa. Polubiłam je kilka lat temu, gdy byłam nad morzem, a upały strasznie dawały się we znaki. Lubię wychylić kufelek piwa (w upalne dni), ale 1-2 razy w tygodniu. W zimie, czy w chłodne dni raczej za nim nie przepadam – wolę (niezdrową?) coca-colę:-):P

Zostaw komentarz