Jak zapobiegać? Profilaktyka

Dieta w profilaktyce zachorowań na Alzheimera

dieta-w-profilaktyce-zachorowan-na-alzheimera

Choroba Alzheimera jest postępująca chorobą mózgu, której objawy są związane z otępieniem, takim jak utrata pamięci, kłopoty z komunikowaniem się, rozpoznawaniem bliskich osób czy chociażby problemy z wykonywaniem codziennych czynności. Oznacza to utratę zdolności intelektualnych i społecznych. Należy do głównych przyczyn inwalidztwa i utraty samodzielności.

W Stanach Zjednoczonych problem dotyczy 6-10% osób powyżej 65 roku życia. Kobiety po menopauzie chorują na chorobę Alzheimera 2-3 razy częściej niż mężczyźni. Przyczynę takiego stanu rzeczy wyjaśniliśmy w poprzednim artykule, teraz chcę zwrócić uwagę na istotny wpływ diety w zapobieganiu rozwojowi tej choroby.

Lekarze od dawna biją na alarm informując, że zła dieta jest przyczyną wielu chorób zdrowotnych. Udowodnili, że dieta bogata w tłuszcze, zły cholesterol i nadmiar kalorii może doprowadzić do poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory oraz wiele innych. Niektóre złe nawyki w sposobie naszego odżywiania mogą przyspieszyć początkowy rozwój choroby Alzheimera. Pocieszające jest to, że dieta może również pomóc w zapobieganiu tej choroby, lub przynajmniej znacząco złagodzić jej przebieg.

Borys

Choroba Alzheimera jest postępująca chorobą mózgu, której objawy są związane z otępieniem, takim jak utrata pamięci, kłopoty z komunikowaniem się, rozpoznawaniem bliskich osób czy chociażby problemy z wykonywaniem codziennych czynności. Oznacza to utratę zdolności intelektualnych i społecznych. Należy do głównych przyczyn inwalidztwa i utraty samodzielności.

Pierwszym składnikiem naszej diety, którego nie powinno zabraknąć są kwasy tłuszczowe Omega-3. Te zdrowe tłuszcze znajdują się obecne w wielu gatunkach ryb, oleju rzepakowym oraz w siemieniu lnianym. Mają one szerokie zastosowanie w utrzymywaniu prawidłowego stanu naszego zdrowia, przede wszystkim przyczyniają się do poprawy krążenia, a także skutecznie zapobiegają lub opóźniają proces postępu choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone w Sztokholmie we Szwecji wykazały, że u pacjentów z łagodną postacią choroby Alzheimera zaobserwowano poprawę pamięci oraz kondycji mowy, w wyniku przyjmowania przez nich produktów zawierających wysoki poziom kwasów omega-3.

Drugim elementem łagodzącym objawy choroby Alzheimera jest zmniejszenie kaloryczności posiłków. Taka dieta przyczynia się do większej aktywności mózgu, co zapobiega rozwojowi choroby i pozwala pacjentowi dłużej cieszyć się życiem. Dla większości z nas dieta niskokaloryczna kojarzy się z ogromnymi wyrzeczeniami. Z pewnością nie musimy czuć się ciągle głodni po prostu mniej jedząc, tylko w trosce o własne zdrowie niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych na pokarmy mniej obciążające nasz system trawienny, oraz takie którymi możemy się najeść do syta.

Borys

Choroba Alzheimera jest postępująca chorobą mózgu, której objawy są związane z otępieniem, takim jak utrata pamięci, kłopoty z komunikowaniem się, rozpoznawaniem bliskich osób czy chociażby problemy z wykonywaniem codziennych czynności. Oznacza to utratę zdolności intelektualnych i społecznych. Należy do głównych przyczyn inwalidztwa i utraty samodzielności.

Badania dowiodły, że należą do nich warzywa, przede wszystkim brokuły oraz zielone warzywa liściaste. Zostało potwierdzone, zwłaszcza w przypadku kobiet, że osoby spożywające dwie porcje warzyw liściastych dziennie wykazywały się zwiększoną sprawnością umysłu, od Pań które nie uwzględniały tych warzyw w swojej diecie. Również przyprawa – kurkuma, powszechnie spotykana w curry wykazuje właściwości łagodzące przy chorobie Alzheimera.

Najzdrowszą dietą spośród wszystkich dostępnych, okazała się dieta śródziemnomorska. Wielu ekspertów zajmujących się żywieniem udowodniło, że ona właściwości obniżania ryzyka wystąpienia chorób serca, udaru mózgu a także chroni przez chorobą Alzheimera. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużym spożyciem świeżych owoców, roślin strączkowych, ryb, orzechów, pełnowartościowego chleba, makaronu i kasz, a także produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek.

Pamiętajmy, dzięki odpowiedniej diecie możemy chociaż częściowo uchronić siebie oraz swoich bliskich przed chorobą Alzheimera, a nawet złagodzić i opóźnić jej przebieg u osób chorych.

Borys

Komentarze (5)

LauraRUCIAK

6 lat temu

CHOROBA ALZHEIMERA. MOŻNA Z NIĄ ŻYĆ! *****

ODŻYWIANIE PRZY CHOROBIE ALZHEIMERA / OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2.

4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.

Emilly27k

7 lat temu

Jeśli chodzi o Amerykanów to oni nie dbają o zdrowie. Jedzą słodycze i fastfoody. Odpowiednia dieta może na chorobę Alzheimera.

pati25

8 lat temu

Pocieszający jest fakt,że choroby można opóźnić bądź też złagodzić jej przebieg stosując odpowiednią dietę.Dotyczy to również choroby Alzheimera.Ważna jest także aktywność fizyczna oraz sprawność naszego mózgu

brysia

9 lat temu

Jak najbardziej mogę sie zgodzic, że w diecie nie może zabraknąc produktów z kwasami tłuszczowymi Omega- 3 ale to nie wszystko , żeby uchronic się od Alzheimera trzeba
wykonywac ćwiczenia fizyczne, które pomagają zachowac sprawnośc fizyczną, również trzeba dbac o rozwój intelektualny.

asama

9 lat temu

W artykule jest zaznaczone że chodzi o czynniki ryzyka a nie warunki ze jak sie czegoś nie spełni, to sie napewno zachoruje ‚możemy chociaż częściowo uchronić siebie oraz swoich bliskich przed chorobą Alzheimera’. To zreszta odnosi sie do chyba wszystkich chorob, najlepsza profilaktyka jest zdrowy styl zycia, bogata w witaminy i pierwiastki dieta oraz odpowiednia ilosc snu. Co do migren to zalezy jakie maja podloze, jesli wynikaja z niedotlenienia mozgu to na pewno ma to wplyw na podatność na Alzheimera.

Zostaw komentarz