dieta-na-odpornosc

Zima opuściła nas tylko na chwilę. Prognozy pogody już informują, że niskie temperatury wrócą. Zawczasu przygotujmy się na walkę z niechcianymi wirusami i drobnoustrojami. Zamiast korzystać z tradycyjnej broni, czyli lekarstw, postawmy na dietę. W odpowiednich produktach znajdziemy naturalne witaminy i antybiotyki, które wzmocnią nasz organizm.

Inhibina to naturalny antybiotyk zawarty w miodzie, propolisie i w kicie pszczelim. Skutecznie niszczy drobnoustroje, szczególnie te, które atakują gardło.

W apiterapii, czyli leczeniu produktami pszczelego pochodzenia, inhibina umożliwia złagodzenie schorzeń układu oddechowego: grypy, przeziębień, zapaleń krtani, tchawicy, oskrzeli i anginy i nie tylko. Sam miód natomiast, szczególnie pochodzenia lipowego ma właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe.

Jogurty, kefiry, maślanka, sery żółte, brie i camembert zawierają bakterie probiotyczne, które pokrywają szczelnie śluzówkę wyścielającą nasz układ pokarmowy wzmacniając jego barierę ochronną. W efekcie zmniejsza się prawdopodobieństwo przylegania bakterii chorobotwórczych i zapobiega przenikaniu zarazków do organizmu.

Karoten zawarty w marchwi, dyni, pomidorach, nektarynkach, a także w kalafiorze i brokułach przyczynia się między innymi do ochrony organizmu przed drobnoustrojami. Wzmacnia błonę śluzową jamy ustnej, gardła i krtani, która utrudnia przenikanie drobnoustrojów do krwi, a my unikamy zimowych infekcji dróg oddechowych. Karoten ma także działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku.

Anna J