Dieta O dietach
Dieta metaboliczna

W zależności od tego, czy mamy wolny, czy szybki metabolizm, możemy cieszyć się smukłą sylwetką bez wyrzeczeń, lub wręcz przeciwnie. Coraz bardziej popularny staje się trend w dietetyce namawiający, aby jest zgodnie ze swoim typem metabolicznym.
Zacznijmy od podstawowych informacji.
Co to jest metabolizm?
Na początku warto zacząć od wyjaśnienia, czym tak naprawdę jest metabolizm –
metabolizm, czyli przemiana materii jest sumą wszystkich reakcji chemicznych i biologicznych, które są konieczne do podtrzymania życia. Do podtrzymania funkcji życiowych konieczne jest: powietrze, woda, pożywienie, światło słoneczne.
Szczególnie ważne jest pożywienie jako źródło witamin, minerałów, enzymów, które są używane przez nasz organizm do odbudowy komórek oraz jako paliwo, które spalone w naszych komórkach dostarcza nam energii niezbędnej do codziennych funkcji życiowych.
W całym tym globalnym zamieszaniu dotyczącym diet idealnych czy „magicznych tabletek”, po których bez wysiłku i bez wyrzeczeń schudniemy w mgnieniu oka, specjaliści od żywienia proponują nowe, skuteczne rozwiązanie – jedzenie zgodne ze swoim typem przemiany materii.
Zuzanna Górka
W zależności od tego, czy mamy wolny, czy szybki metabolizm, możemy cieszyć się smukłą sylwetką bez wyrzeczeń, lub wręcz przeciwnie. Coraz bardziej popularny staje się trend w dietetyce namawiający, aby jest zgodnie ze swoim typem metabolicznym.
Co to jest dieta metaboliczna?
Dieta metaboliczna to najnowszy trend w dietetyce, z angielskiego nazywany Metabolic Typing, czyli określenie osobistego typu przemiany materii.
Dieta ta polega na określeniu i dobraniu indywidualnej diety, odpowiedniej do personalnego typu metabolicznego.
Z założeń tej dietetycznej filozofii wynika, że dany pokarm, witamina czy mikroelement może mieć całkowicie odwrotny wpływ na dwie różne osoby. Jest to bardzo logiczne, bo przecież każdy z nas lubi inne produkty, niektórzy zachwycają się smakiem pewnych potraw, a inni nie chcą ich nawet spróbować.
Część z nas nie wyobraża sobie życia bez mięsa, inni bez słodyczy, a jeszcze inni bez warzyw i owoców. Stąd prosty wniosek, że nie ma diety idealnej i dobrej dla wszystkich. Kreowanie diet oraz programów żywieniowych powinno być indywidualne, dostosowane do potrzeb i smaków konkretnej osoby.
Nie jest to nic odkrywczego, ponieważ już starożytni Rzymianie mawiali:
Pokarm jednego człowieka może być trucizną dla drugiego.
Drogie Panie, jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o typach metabolicznych, koniecznie przeczytajcie kolejne artykuły o wolnych i szybkich typach spalania!
Zuzanna Górka
« Fitness club czy home fitness?
pati25
10 lat temu
Bardzo intersujący artykuł.Często osoby odchudzające się stosują różne diety.Jedni widzą efekty danej diety a inni nie.Nie zdają sobie sprawy,że związane to jest z metabolizmem.Chciałabym dowiedzieć się więcej na temat diety metabolicznej więc czekam na dalsze artykuły
Giulia
10 lat temu
Już kiedyś się nad tym zastanawiałam i odkryłam, ze wcale nie muszę jeść tak, jak uważa się powszechnie. Czekam na dalsze artykuły, bo jest dużo racji, ba – całkowita racja w tym, że jak mam wolniejszy metabolizm, to muszę jeść po prostu mniej :}
drobina
10 lat temu
Myślę, że metodą prób i błędów, każda z nas potrafi dobrać dietę odpowiednią dla swojego organizmu. Dobór najodpowiedniejszej, jest także uwarunkowany różnymi chorobami, z którymi się zmagamy.
filodendron
10 lat temu
Przyjacielem każdej kobiety w wieku okołomenopauzalnym jest makrela i jabłko,ze względu na te składniki ,które w sobie zawierają.A teraz poczekamy na następne artykuły,żeby sie dowiedzieć co przyśpiesza,a co spowalnia procesy przemiany materii,ale dziewczyny z zaburzeniami tarczycy -uważajcie.