dieta-kapusciana

Kapusta to zdrowe i pożywne warzywo pełne witamin. Jest podstawą wielu tradycyjnych polskich dań, przez wiele lat była podstawowym źródłem witaminy C w okresie zimowym. Nie można też nie docenić jej właściwości odchudzajacych.

W wierszyku Na straganie inne warzywa wyśmiewają, że kapusta – głowa pusta, jednak okazuje się, że jest wręcz przeciwnie! Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które wspomagają proces odchudzania.

Dieta prezydencka

Kilka lat temu podziwialiśmy byłego prezydenta, Aleksandra Kwaśniewskiego, który właśnie dzięki diecie kapuścianej bardzo wyraźnie schudł w krótkim czasie. Choć moda na odchudzanie metoda prezydencką nieco osłabła, dieta ta ma ciągle wielu zwolenników.

Jej największą wadą jest monotonia – po paru dniach na sam widok kapusty robi nam się zielono przed oczami i zaczynamy marzyć o kawałku tłustego mięsa. Sama zupa może wydawać się nam mdła – nie używamy do jej ugotowania soli. Na szczęście możemy dodać innych przypraw, które dodadzą jej smaku (estragon, pietruszka, curry, koperek, czosnek, bazylia).

Podstawą naszego menu jest zupa, ale możemy też wprowadzić do niej inne dania – sałatki, liście duszone z cebulką, możemy też chrupać kapustę kiszoną.

Przepis na zupę kapuścianą jest prosty: dużą główkę kapusty gotujemy do miękkości z 6 cebulami. Do wywaru dodajemy około 8-12 pomidorów bez skórki, dwie duże papryki (w dowolnym kolorze i najlepiej również bez skórki). Oczywiście wszystkie warzywa uprzednio kroimy. Staramy się unikać ostrych przypraw.

Joanna Pastuszka-Roczek