dieta-bezglutenowa

Nie tylko producenci czy restauratorzy mają problem z określeniem co jest produktem bezglutenowym w ich ofercie, a co nie. Zasady etykietowania co kilka lat zmieniają się – dla naszego bezpieczeństwa.

Gluten jest główną przyczyną choroby trzewnej, która występuje, gdy naturalny system immunologiczny reaguje nadmiernie na gluten, atakując błony śluzowe jelita cienkiego. Problemy jelit, zaburzające ich sprawne funkcjonowanie nie pozwalają naszemu organizmowi wchłonąć potrzebnych składników odżywczych.

REKLAMA

Nie wszyscy cierpiący na celiakię czy inne nietolerancje lub alergie na gluten mają ich świadomość – nie wszyscy bowiem odczuwają bezpośrednie objawy, ale kiedy już je mają to zwykle związane są z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego – refluksem, bólami brzucha, wzdęciami czy biegunkami. U niemowląt symptomem nietolerancji mogą być częste wymioty i zahamowanie wzrostu oraz rozwoju.

Mimo braku objawów w organizmie może nasilać się wciąż uszkodzenie jelit i rosnąć ryzyko powikłań w długim okresie. Dla osób z celiakią, która może się różnić od nadwrażliwości na gluten, specjalistyczne zalecenia żywieniowe musi dobrać lekarz.

MojeAlergie.pl

6 KOMENTARZE

  1. Pamiętam, jak ponad dwadzieścia lat temu moja córka przez jakiś czas musiała być na diecie bezglutenowej. Nieźle się wtedy musiałam natrudzić przy zakupie tych produktów, bo nie zawsze były odpowiednio oznaczone. Informacje na temat bezglutenowej żywności, też były bardzo skąpe. Dzisiaj z oznaczniem produktów bezglutenowych nie ma już takiego problemu jak kiedyś. Wszystko jest dokładnie oznakowane i opisane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ