Dbaj o zdrowie Zdrowie

Czy można zapobiec rakowi trzustki?

czy-mozna-zapobiec-rakowi-trzustki

Choć żadnego nowotworu nie należy lekceważyć, niektóre łatwiej pokonać niż inne. Niestety, mimo postępu, jaki dokonał się w medycynie, niektóre choroby wciąż nie poddają się leczeniu.

Czerniak do niedawna uchodził za jednego z najbardziej złośliwych nowotworów, jednak dziś szansę na pokonanie tej podstępnej choroby są znacznie wyższe niż kilka lat temu. Niestety, rak trzustki nadal nie daje za wygraną. Pacjent, który słyszy diagnozę, ma zaledwie 5% na wyleczenie. Mimo to znana polska aktorka, Anna Przybylska, nie poddała się. Jej przyjaciele zgodnie twierdzą, że wypowiedziała regularną wojnę chorobie. Choć rak trzustki jest niezwykle wymagającym przeciwnikiem, nie należy tracić nadziei. Co warto wiedzieć o tym groźnym nowotworze?

Nowotwór trzustki – skryty zabójca

Rak trzustki to skryty zabójca, rozwija się miesiącami, nie dając żadnych objawów. Chory zazwyczaj trafia do lekarza wówczas, gdy jest już za późno. Tymczasem wczesne rozpoznanie nowotworu zwiększa szansę na przeżycie. Pacjent, u którego choroba znajduje się we wczesnym stadium, może zostać poddany zabiegowi chirurgicznemu. Jeśli zauważysz u siebie jakiekolwiek niepokojące zmiany, nie lekceważ ich. Choć raka trzustki początkowo łatwo przegapić, niektóre sygnały powinny uruchomić w naszej głowie czerwone światło.

Z przeprowadzonych badań wynika, iż mężczyźni częściej padają ofiarami skrytego zabójcy niż kobiety. Na 100 tysięcy mieszkańców choruje 8 panów i 4 panie. Mimo iż o raku trzustki naukowcy wiedzą od lat, przyczyna choroby wciąż pozostaje nieznana. Lekarze wskazują jednak pewne czynniki, które zwiększają ryzyko rozwoju raka trzustki. Wśród nich wymienia się:

  • wiek, osoby po 60. roku życia częściej borykają się z tym schorzeniem niż osoby młode
  • cukrzyca
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • nadużywanie alkoholu
  • źle leczona choroba wrzodowa, która prowadzi do zmniejszenia produkcji kwasu solnego i tym samym obniżenia kwasowości soku żołądkowego
  • palenie tytoniu, osoby, które nie potrafią obyć się bez dymka, wprowadzają do organizmu rakotwórcze nitrozoaminy
  • niewłaściwa dieta.

Dym tytoniowy – źródło substancji rakotwórczych

Jesteś uzależniona od nikotyny i nie potrafisz rozstać się z nałogiem? Tradycyjne papierosy zastąp elektronicznymi lub specjalną gumą do żucia. Choć nikotyna nie jest obojętna dla organizmu, największe zagrożenie niesie ze sobą dym. Eliminując go ze swojego życia, zmniejszasz ryzyko wystąpienia raka trzustki. Nie bez znaczenia jest również sposób przygotowywania potraw. Wędzone sery i wędliny ze względu na walory smakowe cieszą się duża popularnością. Warto jednak spożywać je z umiarem. Plasterek wędzonego sera jedzony od czasu do czasu nie powinien nam zaszkodzić. Zadbaj jednak o to, aby na twoim talerzu dominował nabiał, który nie miał kontaktu z dymem wędzarniczym.

Alkohol również nie służy trzustce, toteż warto ograniczyć się do toastów wznoszonych na imprezach okolicznościowych. Kufel piwa wypity w gronie przyjaciół nie stanowi zagrożenia dla naszego organizmu. Na szczęście nasz ustrój nie jest całkowicie bezbronny. W toku ewolucji pojawiły się mechanizmy, które mają za zadanie zneutralizować toksyny. Wątroba to organ, który wykazuje działanie detoksykujące, oznacza to, iż dzięki niej pozbywamy się szkodliwych substancji. Warto jednak pamiętać, iż wspomniany narząd ma ograniczoną wydajność. Alkohol jest dla ludzi, którzy znają umiar i potrafią powiedzieć: „nie”.

Irmina

Choć żadnego nowotworu nie należy lekceważyć, niektóre łatwiej pokonać niż inne. Niestety, mimo postępu, jaki dokonał się w medycynie, niektóre choroby wciąż nie poddają się leczeniu.

Tłuszcze zwierzęce czynnikiem ryzyka?

Jakie produkty spożywcze, oprócz wędzonych serów i wędlin, mogą zaszkodzić trzustce? Ten ważny narząd nie najlepiej znosi dietę bogatą w węglowodany i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko zachorowania. Nie namawiamy cię jednak do przejścia na wegetarianizm. Mięso stanowi źródło pełnowartościowego białka i łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. Choć nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do miażdżycy i zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu trzustki, nie należy z nich całkowicie rezygnować. Wystarczy, że zachowasz umiar. 2-3 razy w tygodniu możesz pozwolić sobie na chude mięso, w pozostałe dni zastąp je fasolą, soczewicą czy ciecierzycą. Rośliny strączkowe również stanowią bogate źródło białka, a ich profil tłuszczowy wypada korzystnie. Możesz bez obaw dodawać oliwę do sałatek, ba, jest to nawet wskazane. Tłustą golonkę czy kotlet schabowy zastąp kurczakiem gotowanym na parze. Unikaj gotowych wędlin, ponieważ poddawane są one procesowi peklowania, który prowadzi do powstawania rakotwórczych nitrozoamin. Nie wyobrażasz sobie kanapki bez szynki? Wieczorem ugotuj mięso na parze, przypraw je ulubionymi ziołami, a rano włóż je do chleba.

Rak trzustki – profilaktyka

W profilaktyce raka trzustki niezwykle istotną rolę odgrywa dieta. Czy wiesz, że błonnik, witamina C, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty obniżają ryzyko rozwoju tej groźnej choroby? Gdzie znajdziesz te dobroczynne substancje odżywcze? Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, jedz dużo owoców i warzyw. To właśnie one dostarczają organizmowi antyoksydantów, związków odpowiedzialnych za neutralizację wolnych rodników. Owoce i warzywa najlepiej jeść w stanie surowym, ponieważ przeciwutleniacze należą do substancji termolabilnych. Oznacza to, iż pod wpływem wysokiej temperatury część z nich ulega rozkładowi. Świeże soki również stanowią bogate źródło antyoksydantów pod warunkiem, że wypijemy je w ciągu 30 minut od przygotowania.

Niezwykle istotną rolę odgrywa również błonnik, chociaż nasz organizm go nie trawi. Włókna pokarmowe poprawiają perystaltykę jelit, przesuwając się wzdłuż przewodu pokarmowego chłoną wodę i tym samym przyspieszają proces formowania kału. Osoby, które nie mają problemów z wypróżnianiem, rzadziej chorują na nowotwory. Dlaczego? Błonnik często bywa porównywany do „wymiatacza”, który oczyszcza przewód pokarmowy z zalegających resztek. Substancje, które nie uległy strawieniu, stanowią potencjalne zagrożenie. Nawet jeśli same w sobie nie są szkodliwe, istnieje ryzyko, iż mikroflora obecna w przewodzie pokarmowym przekształci je w związki rakotwórcze. Błonnik znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym, suszonych śliwkach, skórce jabłek oraz w otrębach.

Walka z rakiem trzustki jest nierówna, w większości przypadków musimy uznać wyższość choroby. Choć ten rodzaj nowotworu rzadko poddaje się leczeniu, szeroko zakrojona profilaktyka przynosi obiecujące rezultaty. W miarę możliwości należy unikać czynników zwiększających ryzyko choroby, warto też zmodyfikować dotychczasową dietę. Na twoim talerzu nie może zabraknąć pieczywa pełnoziarnistego, tłustych ryb morskich, warzyw i owoców. Zredukuj spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a będziesz cieszyła się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

Irmina

Komentarze (3)

pati25

4 lata temu

Ten artykuł wiele podposwiedział.W tej podstępnej chorobie ważna jest dieta.Trzeba moją dietę troszkę zmienić..Szczęście,że nie palę a alkohol to tylko lampka na toast

Mindi

5 lat temu

Dziękuję za ten artykuł, dużo dowiedziałam się o profilaktyce. Bardzo poważna choroba, którą się nie wyleczy ale można jej zapobiegać. Widzę, że trzeba wprowadzić zmiany w żywieniu rodziny.

drobina

5 lat temu

Smutny artykuł i trudno go skomentować w obliczu tragedii, która spotkała naszą wspaniałą aktorkę i jej rodzinę. Wiem jedno – rak trzustki to cichy, podstępny zabójca. Moja teściowa, która nigdy nie paliła papierosów i nie piła alkoholu również przegrała walkę z tą chorobą. Mimo coraz większego postępu w medycynie, rak trzustki jeszcze ciągle z nią wygrywa:( Tylko nieliczni mają szczęście go pokonać.

Zostaw komentarz