Dieta Włącz do diety...

Czerwony jak burak

czerwony-jak-burak

Przysłowia łączące rumieńce z czerwienią buraka pochodzą nie tylko od samego pokrewieństwa barwy, ale faktu historycznego. Jeszcze na początku XX w. sokiem z buraka panie malowały na twarzy rumieńce, by wyglądać zdrowo i świeżo.

Korzenie buraka zawierają cenne dla naszego organizmu składniki, warunkujące jego prawidłowe funkcjonowanie. Choć nie są to warzywa, tak bogate w witaminy, jak te z rodziny zielonych (przy czym mają sporo witaminy C i B), stanowią one cenne źródło makro- i mikroelementów jak kobalt, wapń, magnez, żelazo, potas, sód, rubid czy cez.

Ponadto buraki zawierają w swym składzie betaninę (barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne), karoten oraz kwas foliowy, niezbędny w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi.

Z uwagi na swój skład, najlepiej spożywać buraki w postaci surowej, by nie utraciły w procesie gotowania cennych pierwiastków. Bez względu na wiek czy płeć, zaleca się picie szklanki soku z buraka każdego dnia.

Jest to prawdziwy eliksir na takie dolegliwości jak anemia, nadciśnienie czy angina. Badania wykazują także skuteczność tego warzywa w profilaktyce chorób nowotworowych oraz powstrzymywaniu rozwoju choroby Alzheimera czy starczej demencji. Jedynie cukrzycy nie powinni spożywać zbyt często buraków, ponieważ nawet w ćwikle zawierają one aż 9,5 proc. cukru.

W jakiej postaci najlepiej buraki spożywać?

Nazwa Wskazanie Wskazówki przy przygotowywaniu
Sałatka z buraka Wspomaga walkę z otyłością, leczy wątrobę i nerki Sałatkę przygotowujemy z 3 ugotowanych i utartych buraków z dodatkiem posiekanej drobno cebuli, niedużego kiszonego lub konserwowego ogórka.
Napój z buraka wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię oraz w przypadku nadciśnienia Około pół kilograma umytych i obranych buraków należy przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji pół na pół z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny i w tej postaci pić po pół szklanki dziennie
Kwas buraczany Pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji oraz nadciśnienia Należy pokroić buraki w plastry, a następnie zalać je przegotowaną letnią wodą i dodać kromkę suchego chleba. Po siedmiu dniach przecedzić i w tej postaci pić
Sok z buraków Oczyszcza krew, pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu, . pobudza krążenie oraz wspomaga metabolizm Sok wyciskamy w sokowirówce, dla smaku można dodać trochę soku z jabłek – najlepiej też własnej produkcji
Ćwikła Ułatwia trawienie, powstrzymuje procesy gnilne w jelitach Należy utrzeć na drobnej tarce ugotowane buraki, wymieszać z utartym chrzanem, zakwasić lekko octem lub cytryną, dodać sól i pieprz według gustu i gotowe.
Syrop z buraka Ma działanie wykrztuśne, jest skuteczny przy przeziębieniach W dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć otwór takiej wielkości, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Tak przyrządzonego buraka trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180) i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i wytworzy się syrop

A. Złotkowska

Komentarze (16)

filodendron

7 lat temu

Buraki też odgrywają podobno rolę w leczeniu raka. Słyszałam ,że lekarz zastosował taką buraczaną terapię pani chorej na raka, wyzdrowiała i żyła do późnej starości.

babka

7 lat temu

Buraki były mi znane od zawsze. Wiedziałam, że są dobre dla anemików. Jednak nie wiedziałam o syropie z buraczka. U mnie jada się go w formie ćwikły albo w zupie.
Mam problem z buraczkami kiedy robię je na zimę. Prawie zawsze psują mi się przygotowane słoiczki. Pewnie robie coś nie tak więc ostatnio w ogóle zaprzestałam ich „produkcji” w słoiczki. A może Wy macie jakieś fajne sposoby, to podajcie, poproszę 🙂

izabelle

8 lat temu

Syrop z buraka jest najlepszym lekarstwem na suchy, męczący kaszel. Jak byłam mała mama leczyła mnie właśnie takim syropem. Jest strasznie słodki ale naprawdę skuteczny. Aczkolwiek robię go troszkę inaczej tzn. nie wstawiam do piekarnika a kładę na gazie. Jedyny minus-zasmrodzone mieszkanie 😉

7-zyczen

8 lat temu

Dzis byly wlasnie jako dodatek do obiadu…Swietny artykul.Fachowo i rzeczowo.To moje ulubione warzywko po marchewce i brokulku…Genialna jest surowka z tartych(na tarce o duzych oczkach) buraczkow(gotowanych) i marchewki(surowej) z lyzka majonezu i zabkiem czosnku.Pychota:)Nie podchodzi mi surowy sok,ale ponoc jest najlepszy…:)Pozdrowka kochani:):):)

gwolska

8 lat temu

Buraki to fantastyczne warzywo, które ma właściwości dobroczynne. Bardzo często w moim menu gości i choć nie jest może tak popularne jak np. marchew czy kapusta,ale myślę, że po takich artykułach jak wyżej, ten stan się zmieni tym bardziej, że burak jest u nas dostępny przez okrągły rok.

cali

8 lat temu

Ja co roku robię bardzo dużo tartych buraczków, które potem zjadamy do obiadu. Mój mąż uwielbia buraczki – potrafi zjeść na obiad cały słoiczek. Zresztą buraczki to samo zdrowie. W każdej postaci warto je jeść.

justi

8 lat temu

jiji59 zgadza się 🙂 myślę, że jutro koniecznie trzeba iść do sklepu po buraki – im bliżej sylwestra tym większy deficyt może być w sklepach 😉
ew. zostaje nam „gorący kubek” 😀

hallina

8 lat temu

W dzieciństwie nie mogłam się do buraków przekonac.Jednak kiedy zaczynało do mnie docierac jak są zdrowe postanowiłam się przełamac.Nie powiem,że jest to moje ulubione warzywo,ale przynajmniej dwa razy w tygodniu staram się zjesc trochę buraczków

Zielarka

8 lat temu

Buraki są wybitnie zasadotwórcze, a więc odkwaszają nasz organizm, jedzmy burak,i a uchroni nas to przed rakiem, ponieważ posiadają antocyjany ( czerwonofioletowy barwnik), które są podobno antyrakowe.

justi

8 lat temu

bardzo lubię buraki, chyba najbardziej pod postacią ćwikły 🙂
jest smaczny i zdrowy – na anemię, niską odporność, chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu trawiennego; buraki wzmacniają system nerwowy i poprawiają pamięć, wzmacniają naczynia krwionośne, leczą przeziębienia a także … chorobę dnia poprzedniego 🙂

danatwa

8 lat temu

Bardzo ciekawe te przepisy. Moja mama mówiła że buraczki są najlepsze na krew 🙂 Stale gosciły w naszym jadłospisie

Annagata

8 lat temu

Pamiętam z dzieciństwa,że u mnie w domu robiło się syrop z buraka.Babcia wydrążała część buraka,zasypywała cukrem i wstawiała do piekarnika.Nie bardzo mi smakowało,ale było niezwykle skuteczne.Polecam przy przeziębieniach.

Zostaw komentarz