Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Cynamon – ciekawostki

cynamon-ciekawostki

Wiele osób nie wyobraża sobie, że w niektórych smakołykach mogłoby zabraknąć szczypty cynamonu. Jak wygląda historia tej popularnej przyprawy?

A dokładniej jest pozyskiwany z wysuszonej kory cynamonowca, rośliny z rodziny wawrzynowatych, obejmującej około 250 gatunków. Najlepszą opinią cieszy się cynamon cejloński, aczkolwiek w sklepach najczęściej można spotkać się z chińską odmianą. Cynamon chiński może przynieść organizmowi więcej szkody niż pożytku, ponieważ stanowi bogate źródło kumaryny, czyli substancji, która może powodować krwotoki wewnętrzne. Szkodliwość cynamonu budzi spore kontrowersje, aczkolwiek warto zachować umiar, dawkując przyprawę.

Cynamon cejloński a chiński

Aby nie dać się nabić w butelkę tym przebiegłym i nieuczciwym producentom, warto wiedzieć, jak odróżnić dobry cynamon cejloński od kiepskiego cynamonu kasja, czyli chińskiego. Niestety, praktyka pokazuje, iż często ten gorszy sprzedawany jest jako lepszy. Dlatego też, aby nie dać się nabrać na takie sztuczki, należy zwrócić uwagę na:

  • kolor zielonego cynamonu – kasja ma ciemny kolor, podbarwiany na czerwono bądź rdzawo, a cejloński ma żółtobrązową, jasną barwę,
  • wygląd laski – kasja jest skręcony w gładkie i pojedyncze laski, a cejloński tworzy „dwururkę”, gdyż zwija się po obu stronach kory,
  • smak przyprawy – kasja ma cierpki, piekący i niezbyt przyjemny smak, z kolei cejloński ma smak lekko piekący, delikatny i słodko-korzenny.

Sabina Sosnowska

Wiele osób nie wyobraża sobie, że w niektórych smakołykach mogłoby zabraknąć szczypty cynamonu. Jak wygląda historia tej popularnej przyprawy?

Cynamon i jego historia

To nie my, współcześni, odkryliśmy tę przyprawę. Jest wręcz odwrotnie – cynamon jest jedną z najstarszych przypraw! Pierwsze wzmianki o nim znajdują się już w pierwszych księgach Starego Testamentu. Starożytni wykorzystywali go w celach leczniczych. Ogromne znaczenie miał on w medycynie chińskiej, gdyż był stosowany zarówno do zwalczania przeziębień, jak i zwalczania wzdęć, nudności, bolesności miesiączek czy biegunki. Wykorzystywany był również po to, aby dodać sobie energii i witalności. Obecnie cynamonu używa się przede wszystkim w kuchni, medycynie i kosmetologii jako składnik rozgrzewający, pobudzający krążenie i likwidujący nudności.

Inne zalety cynamonu:

  • jest świetnym źródłem wapnia, żelaza, błonnika i manganu,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • reguluje poziom krwi,
  • zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych,
  • poprawia pamięć,
  • zwalcza zmiany trądzikowe,
  • jest naturalnym konserwantem.

Cynamon jest świetną przyprawą, którą chętnie stosujemy w kuchni. Jednak róbmy to z umiarem. Zawsze też słuchajmy swego organizmu.

Sabina Sosnowska

Komentarze (8)

pati25

3 lata temu

Ciekawostka -cynamon a choroba Alzheimera i Parkinso
Aldehyd, a także inny składnik cynamonu – epikatechina, może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet zapobiec jej pojawieniu się – przekonują Naukowcy z University of California (USA) na łamach „Journal of Alzheimer’s Disease”. Ich zdaniem związki te mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.
Z kolei naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush (USA) podczas badań na myszach odkryli, że cynamon może odwrócić biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgach cierpiących na chorobę Parkinsona. Takie właściwości cynamon zawdzięcza substancji o nazwie benzoesan sodu. Jest to środek stosowany do konserwacji żywności, który powstaje z cynamonu na skutek procesów metabolicznych w wątrobie i w takiej postaci może przenikać do mózgu. Chociaż każdy rodzaj cynamonu ulega rozpadowi do benzoesanu sodu, badacze największą nadzieję pokładają w cynamonie cejlońskim, który jest najczystszą odmianą tej przyprawy

mejgosia

5 lat temu

Szybko pobiegłam obejrzeć cynamon który kupiłam (drogo) i mam ten cejloński (chyba?) a używam go do kompotu z dyni i czarniny! Kupuję też mielony do jabłecznika i jabłek z piekarnika! Uwielbiam ten smak i posypuję co się da!(woot)

stazyz

5 lat temu

Ja również często używam cynamonu, bo uwielbiam jego smak i aromat, jednak te różnice… hmmm teraz to już nie dam nabić się w butelkę:);)

Mindi

5 lat temu

Mało wiedziałam o cynamonie ale lubię ten smak i dość często wykorzystuję w kuchni. Myślę, że przy kupnie laski cynamonu łatwo rozpoznam ten lepszy cynamon cejloński. Ale skąd mieć pewność gdy kupujemy mielony, że jest on dobrej jakości?

drobina

5 lat temu

Dziękuję za te cynamonkowe podpowiedzi. Teraz przy zakupię będę kierowała się tymi wskazówkami i mam nadzieję, że nie dam się wrobić w cynamonową chińszczyznę:-X:P

pati25

5 lat temu

O zaletach cynamonu mało wiedziałam.Nie używam go zbyt częstoi w kuchni.Dobrze ,że ukazał się ten artykuł.
Że istnieje inny,niedobbry cynamon i jak go odróżnić.

Danusiate

5 lat temu

Jak dobrze wiedzieć, że coś, co jest pyszne jest również zdrowe – rzadkie połączenie 🙂 Uwielbiam cynamon, zwłaszcza w różnego rodzaju deserach, ale nie wiedziałam, że można trafić na gorszy gatunek. Muszę teraz uważniej mu się przyjrzeć, zanim kupię.

Tess

5 lat temu

Ni znałam wielu informacji na temat cynamonu. Lubię cynamon i cieszę się, że jest zdrowy. Jedynie martwię się, czy rozpoznam dobry cynamon gdy na rynku pewnie jest dużo tego gorszego.

Zostaw komentarz