co jeść jesienią

Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?

Nasza jesienna dieta nie powinna się zbytnio różnić od diety letniej czy wiosennej – przede wszystkim powinnyśmy sięgać po owoce i warzywa. Wiele gospodyń jednak stroni od jesiennych darów natury w obawie przed przybraniem na wadze – faktycznie, są one cięższe, bardziej słodkie i sycące.

Nie pownniśmy się jednak bać tego, że nieco przybierzemy na wadze – jest to proces naturalny. Nasz organizm przygotowuje się na zimę, gromadząc zapasy energetyczne: chce nas ochronić przed chłodem i deficytem witamin.

Pomóż swemu ciału

Choć od wielu pokoleń przebywamy zimą w ciepłych pomieszczeniach, biologia rządzi się swoimi prawami. Wiedza, czego nasz organizm potrzebuje, pomoże nam nie tylko wzmocnić odporność, ale również nie przybrać zbytnio na wadze.

Zacznijmy od rzeczy najbardziej oczywistej – organizm potrzebuje tłuszczu, by móc jak najefektywniej zdobywać witaminę D. Jej jesienno-zimowy deficyt wynika między innymi z braku słońca. Dodatkowo tłuszcz odgrywa rolę w przetwarzaniu witaminy A, która pomaga nam widzieć w ciemnościach – a przecież coraz szybciej robi się ciemno na dworze.

Joanna Pastuszka-Roczek